Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hős elődök emlékére

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. április 21. 13:22

Az egykori Császári és Királyi 68. Jászkun Sorgyalogezred történetét bemutató kiállítással és ezredszáma felvételével tisztelegnek elődeik hősiessége előtt Jász-Nagykun-Szolnok megye önkéntes területvédelmi zászlóaljának katonái. A Kiss M. Jenő, Kövér Attila, Ladani Bálint és Nagy Péter magángyűjtők által felajánlott relikviák az év végéig tekinthetők meg a Szolnoki Hadkiegészítési Szakgyűjtemény különtermében.

1599201434
Korabeli egyenruhákat, fegyvereket, hadfelszereléseket és a katonák mindennapjaihoz kötődő tárgyi emlékeket bemutató, a Császári és Királyi 68. Jászkun Sorgyalogezred történetén keresztül a Nagy Háborút is felidéző időszaki tárlattal bővült a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szolnoki kiállítóhelye.

1599201434
Az elődeik ezredszámát viselő 68. Területvédelmi Zászlóalj katonái kezdeményezésére összeállított kiállítást, és a hadkiegészítési szakgyűjteményt – Ladnai Bálint törzsőrmester, Nagy Péter önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy rögtönzött tárlatvezetéseivel – Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese, valamint Szabó István alpolgármester is megtekintette.

1599201435
Kovács Imre alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese elmondta: az 1860-as haderőreform keretében megalakított ezred elválaszthatatlanul kötődik a megyéhez és a városhoz. Kiegészítési területe ugyanis – szolnoki központtal – alapvetően a Jászkunság volt, egy százada, majd később egy zászlóalja pedig mindvégig a városban állomásozott. Az alakulat 1866. július 3-án, a königgrätzi csatában esett át a tűzkeresztségen, és a Nagy Háború első fegyveres összecsapásában is részt vett. A háború első regisztrált hősi halottja is a 68-as ezred katonája volt: a Zimonyi hídnál őrséget álló Kovács Pál tizedest érte halálos lövés. Az elődeik ezredszámát felvett területvédelmi zászlóalj katonái ezzel a tárlattal is tisztelegnek az egykori 68-asok hősiessége, hazaszeretete előtt.

1599201435
Fotó: a szerző felvételei