Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hős üzenete

Szöveg: Juhász Mariann zászlós |  2017. január 28. 11:35

Ittebei Kiss József hadnagy születésének évfordulója alkalmából helyezett el koszorút dr. Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis megbízott bázisparancsnoka, helyőrségparancsnok a helyőrségben települt katonai szervezetek és intézmények parancsnokaival, képviselőivel együtt a laktanyában található emlékműnél.

1596026786

A bázis névadója – aki 1896. január 26-án született Pozsonyban – az első világháború legendás katonája, a magyar repülés kimagasló alakja volt. Tizennyolc évesen önként jelentkezett katonai szolgálatra, mint gyalogos kezdte katonai pályafutását. Később, egy gránátnyomás okozta sérüléséből felépülve, 1915 őszétől a császári és királyi légjáró csapatnál szolgált.

Ittebei Kiss József hadnagy az első világháború egyik legeredményesebb magyar pilótája volt, akit a vértelen győzelem szándéka vezérelt. A kegyetlen csatákban is nemes vágy repítette: az ellenfelet élve a földre kényszeríteni. Bajtársai és ellenfelei ezért a levegő lovagjának nevezték. Az ellenséges gépek elé és mellé lőtt sorozatok, vagy a szétlőtt légcsavar kilenc esetben a reménytelen csata feladásra kényszerítették a másikat. Húsz igazolt győzelme volt.

1596026787

„Emberi erényeiért, katonai helytállásáért akkor is fejet kellene hajtanunk előtte, ha nem ő lenne bázisunk névadója. Így, mivel a hős nevét vettük fel, kétszeresen is kötelességünk emlékének ápolása és követendő példamutatásának felidézése. Ittebei Kiss József hadnagy élete példa előttünk is. A hős üzenete az számunkra, hogy legyenek bármilyen kemény feltételek, feladatainkat legjobb tudásunk szerint, lelkiismeretesen hajtsuk végre" – hangsúlyozta ünnepi beszédében Sipos Gábor honvéd altisztjelölt, az MH Altiszti Akadémia Repülő Altiszti Oktatási Osztályának hallgatója.

1596026787

Fotó: a szerző felvételei