Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lavrov: február végére halasztják a genfi tárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 28. 10:28

Február végére halasztják az ENSZ égisze alatt folyó genfi Szíria-közi tárgyalások újabb fordulóját, amelyet eredetileg február 8-ra tűztek ki – jelentette be az orosz külügyminiszter a szíriai ellenzékkel január 27-én, pénteken Moszkvában megtartott találkozóján.

Szergej Lavrov nem közölte a halasztás okát. Az eseményről tudósító Rosszija 24 hírtelevízió szerint a csúszást az indokolta, hogy a szíriai ellenzéknek még el kell határoznia, hogy egységes küldöttséget alkot-e majd, avagy csoportokban tárgyal, és hogy közvetlenül szóba áll-e Damaszkusz delegációjával.

Az orosz fővárosban pénteken megrendezett, mintegy kétórás, zárt ajtók mögött megtartott fórumon a szíriai kormánnyal szemben álló azon csoportosulások is megkapták az arab ország alkotmányára Moszkva által kidolgozott javaslatokat, amelyek nem vettek részt a hét elején megtartott asztanai tárgyalásokon.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország senkire sem kívánja ráerőltetni az alkotmánytervezetet. Mint mondta, a dokumentumban a szíriai kormánynak és ellenzéknek az elmúlt években előadott, az alaptörvényre vonatkozó javaslatait foglalták össze, azzal a céllal, hogy előmozdítsák a genfi tárgyalásokat.

Lavrov ismételten méltatta a kazah fővárosban megtartott egyeztetést, amelynek keretében, mint mondta, a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék képviselői „direkt kapcsolatot létesítettek" egymással.
Korábbi sajtójelentések szerint az ellenzéki csoportok csak az asztanai tanácskozás megnyitóján ültek közös tárgyalóasztalhoz, a továbbiakban újra csak közvetítőkön keresztül folytak a tárgyalások a damaszkuszi kormány képviselőivel, akikkel az ellenzék továbbra sem volt hajlandó közvetlenül tárgyalni.

Lavrov elfogadhatatlannak nevezte az ENSZ passzivitását, rámutatva, hogy a világszervezet legutóbb áprilisban hívta össze a genfi tanácskozást.
A moszkvai egyeztetésre 25 ellenzéki képviselőt hívtak meg. Azon végül a TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint a „moszkvai csoportot" Kadri Dzsamil, az „asztanait" Randa Kassis, a szíriai kurdok Demokratikus Unió Pártját (PYD) Háled Issza és Ali Abdelszalam, a Népakarat Pártját Alja Arafat, a Nemzeti Koordinációs bizottságot Haszan Abdelszalam főkoordinátor, a független ellenzéket Dzsamal Szulejman, a Szíriai Államépítés Pártot Louay Hussein, a kurd Nemzeti Tanácsot pedig Abdelrahim Bassár alelnök képviselte. Az úgynevezett „rijádi csoport", a Tárgyalási Főbizottság (HNC) lemondta a részvételt.

Szergej Lavrov kedden hívta meg a szíriai ellenzék minden csoportját Moszkvába, hogy tájékoztassa őket az asztanai tárgyalások eredményeiről.