Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Út a teljes készenlét eléréséhez

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. január 28. 12:42

Budapesten, a Hungária körúti Zrínyi Miklós Laktanyában tartották a Magyarországra telepített NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit – NFIU) minősítő gyakorlatának első, úgynevezett indító tervező konferenciáját. A két napos rendezvényt az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP), valamint az MH Logisztikai Központ (MH LK) kijelölt gyakorlattervező szakemberei szervezték és részt vettek rajta a lengyelországi Észak-keleti Nemzetközi Parancsnokság képviselői is.

Az NFIU műveleti készenlétének elérése nemzeti felelősség, minősítő gyakorlathoz kötött. A Precise Reception 17 elnevezésű gyakorlat fő célja, hogy a magyar NFIU állománya készségszinten begyakorolja, miként kell fogadni az országba érkező NATO erőket. A gyakorlat részeként hajtják végre az NFIU értékelését is, amelyre NATO megfigyelők is érkeznek majd.

1596026789

A walesi NATO csúcson elfogadottak értelmében a NATO reagáló erők leggyorsabban aktiválható eleme a Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Műveleti Erő (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), amelynek egyes részei 48 órán belül bevethetők annak a NATO-tagállamnak a területén, ahol a fenyegetettség szintje azt indokolttá és szükségessé teszi.
A Magyarországon tartandó gyakorlat végrehajtása során egy fiktív struktúrájú VJTF fogadását, állomásoztatását és műveleti területre történő előrevonását kell támogatnia a magyar NFIU állományának. Az NFIU ezt a folyamatot mind a kijelölt NATO, mind pedig a nemzeti parancsnokságokkal párhuzamosan koordinálja.

A gyakorlat azért is jelentős, mert első alkalommal működik együtt a hazai NFIU – mint a NATO harcoló erők szervezeti struktúrájának eleme – a nemzeti parancsnokságokkal és hatóságokkal. Ennek érdekében a gyakorlat végrehajtási szakaszában a magyar NFIU a Magyar Honvédség Műveleti Vezetési Rendszer részeként működik majd.

1596026789

A brüsszeli NATO parancsnokságot a lengyelországi Észak-keleti Nemzetközi Parancsnokság (Multinational Command North-East, Szczecin) fogja szimulálni a gyakorlat során. A nemzeti gyakorlat-irányító törzset a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar állománya adja, míg a gyakorlat főtervezésének szakmai gárdáját az MH HFKP törzstisztjeiből jelölik ki.

Katonai csapatok nagy távolságú átcsoportosítása csak komoly tervezői munkával koordinálható, amelyhez össze kell hangolni a logisztikai és vezetési rendszereket.

1596026790

A tervezési, szervezési feladatok végrehajtása érdekében szükségessé vált egy Központi Tervező Csoport létrehozása, amit – Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka, valamint Baráth István dandártábornok, az MH LK parancsnoka közvetlen irányítása alatt – az MH HFKP Gyakorlattervező és Kiképzés Támogató osztály kijelölt állománya vezet.

Fotó: MH HFKP és archív