Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősök emléke

Szöveg: Fekete Jenő tartalékos százados | Fotó: Nagy László őrnagy és a szerző |  2019. szeptember 16. 13:44

Közös hadisírgondozáson vettek részt az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ (MH KIKNYP) katonái a Csongrád megyei kis lélekszámú településén, Bakson.

1596068502

A falu temetőjében lévő, fából készült emlékművet a katonák még az elmúlt év őszén megtisztították, lecsiszolták, majd alapozó festéssel látták el. A terveknek megfelelően az elkezdett helyreállítás most ért véget, amikor újabb réteg festék került a fára. Az emlékmű 36 baksinak állít méltó emléket, akik a két világháborúban életüket áldozták a hazáért. Az alkotás helyi lakosok kezdeményezésére jött létre, és sokáig a település egyik terén állt, majd áthelyezték a falu temetőjébe. Az emlékműre a területvédelmi zászlóalj egyik katonája figyelt fel, ami így a megyei hadisírgondozók adatbázisába is bekerült.

A közös munka jelzésértékű, egyrészt megmutatja, hogy a Magyar Honvédség kiemelten kezeli a kisebb települések sírjait, emlékműveit is, továbbá azt, hogy az első világháború centenáriumának végeztével is még temérdek feladat áll a hősi halottak emlékét ápolók előtt.

A jövőben az MH KIKNYP szakmai irányítása mellett az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák is bekapcsolódnak az országos hadisírgondozó feladatokba.

1596068503
1596068503