Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A Kárpátokban nincs változás”

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. január 12. 17:37

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Hírlap beszámolói alapján Gorlicénél zajlottak jelentősebb hadi események a héten: „Höfer altábornagy tegnapi jelentéséhez, amely azt tudatta, hogy Gorlicétől délre sikerült egy magaslatot rohammal elfoglalnunk, a következő kommentárt fűztük: Tehát nemcsak meggyöngítettük az előttünk álló orosz erőket, hanem javítottuk stratégiai pozíciónkat is egy fontos magaslat elfoglalásával és így már még inkább remélhető, hogy az orosz támadásokat, ha esetleg megújulnak, továbbra is visszaverhetjük."

Az újság arról is tudósított, hogy „a Kárpátokban nincs változás", illetve „37 tisztet és 12698 főnyi legénységet fogtunk el a karácsonyi időszak alatti harcokban."

A lap közölte a Vezérkar jelentését is, miszerint: „sem az északi, sem a déli hadszíntéren nem történt lényegesebb esemény. Ma inkább részletes áttekintést közöl arcvonalunkról. Kezdi a jelentés az Erdős-Kárpátokkal, ahol hivatalos közlés szerint, a már hónapok óta váltakozó eredménnyel folytatott harcok tovább tartanak. A mi reménykedésünk az, hogy nem tartanak hónapokig. Az oroszok nyilvánvalóan arra törekszenek, hogy harcaikban sikert érjenek el és elfoglalhassák a Kárpátok erős támaszpontját, hogy így ellensúlyozzák a Lengyelországban fenyegető veszedelmet."

1595985917

A hét eseményei között a lap beszámolt az oroszok Ceremkától keletre fekvő magaslatokon keresztül intézett előretöréséről. „A hivatalos jelentés szerint az oroszok a Ceremkától keletre fekvő magaslatokon keresztül intézték előretörésüket. A katonai térképen megtaláljuk a feleletet arra is, hogy az oroszok miért ezt a nehéz terepet választották ki új támadásuk számára. A Ceremka hegy a Beszkidekben, Ung megyében, az ország határán fekszik: legmagasabb pontja ezerszázharminchárom méter." A támadást „csapataink messze visszaverték, 400 foglyot és 3 gépfegyvert zsákmányolva".

„Harc az oroszokkal Felvidéken. Sárosból és Zemplénből visszavonul az ellenség"  − ezzel a főcímmel indít a Népszava. A tudósításból kiderül, hogy „Az oroszoknak az a terve, hogy Sáros és Zemplén vármegyébe betörjenek, meghiúsult. Az északi és északkeleti Kárpátok egész vonalán megkísérelt orosz offenzíva fő célja nem Ung, Bereg és Máramaros, hanem Szepes, Sáros, Zemplén volt. Főként Sáros, Bártfa és Eperjes irányában Kassa, mint cél felé. Minthogy Gerlicénél az oroszok vereséget szenvedtek és Tarnovnál az áttörés lehetetlensége beigazolódott, a sáros-zempléni vonalon az oroszok visszavonultak. Mintegy háromszáz oroszt fogtak el katonáink. Molnár Viktor kormánybiztos és a hadsereg parancsnokságának megnyugtatására a lakosság visszatért nemcsak Eperjesre, hanem Bártfára is."

A következő tudósítás már korántsem közölt ilyen jó híreket, ugyanis újra betörtek az orosz csapatok a Kárpátokon. A tudósító próbálta szépíteni a helyzetet:
„Az Ung vármegyébe betört oroszokat a monarchia csapatai Csontosnál föltartóztatták. Az itteni orosz seregek egy része betört Bereg vármegyébe. Az ellenség túlerőben van, de a bereznai járástól előbbre jutni nem tudott. Újra csoportosult haderőnk kedvező pozícióban van és rövidesen visszaszorítani igyekszik az ellenséget. A helyzet nem nyugtalanító."

A Népszava az antant felől érkező hírekkel is ellátta olvasóit, az újság „Félnek az angolok a német beözönléstől" címmel reflektált egy Timesban megjelent írásra. A cikk szerint „Hullban nagyszabású intézkedéseket tettek egy esetleges német invázió ellen. Felszólították az egész férfi lakosságot, hogy lépjenek be önkéntes csapatokba, amelyeket a haza védelmére szerveznek. Hullban hat század katonaság és egy zászlóalj polgári gárda állomásozik. Ha a németek partra szállnának, ezek fogják a védelmet ellátni."

Eközben a németek fegyverei sem pihentek: „Varsó felett, keleti Poroszország déli határai körül, Soldau irányában az oroszok ismét megpróbálták az ellenséges csapatok nyugtalanítását. Több helyen előretörtek, valószínűleg azért, hogy a Varsóra minden irányból gyakorolt rettenetes nyomást legalább észak felől enyhítsék. A támadó kísérletek azonban nem sikerültek, mert a németek Mlavától délre visszaverték őket. A Varsó körzetében folyó harcokról azt jelentik, hogy a helyzet változatlan maradt. Az időjárás még mindig nem javult. A »Neue Freie Presse« táviratot közöl haditudósítójától, aki azt írja ebben, hogy a rossz időjárás következtében olyan helyzet állott be, amely egyenlő a hadműveletek szünetelésével. Nagyobb harcok tehát egyelőre nem is várhatók és nemcsak Varsó előtt, hanem végig az egész harcvonalon" − írta a napilap.

A tudósításokból kiderül, hogy az oroszok elleni harc még mindig a határainkon belül zajlik váltakozó sikerrel: „Az oroszok Ung vármegyében folytatják előrenyomulási kísérleteiket. Szombaton az ellenség két és fél zászlóaljból álló csapattal bevonult Sóslakra. A monarchia csapatai jó hadállásban foglalnak helyet. Vasárnap az orosz gyalogság Csontosig nyomult előre. Az osztrák-magyar monarchia tüzérsége felkészülten várta a támadást és heves tüzet nyitott az ellenségre, amire az oroszok is ágyúzni kezdtek. A harc eredménnyel járt: sikerült az oroszok előrenyomulását megakadályozni és az ellenség néhány kilométerre visszavonult."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)

1595985917
Címkéklapszemle