Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katona fegyelmezett, precíz, a feladatban elsőként teszi oda magát

Szöveg: Csorba Katalin főhadnagy |  2013. június 19. 16:47

A Dunán levonult árvízi védekezési munkálatokat követően június 17-én immár újra a megszokott rend szerint sorakoztak fel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái a Petőfi Sándor Laktanya alakulóterén.

A sorakozón Kun Szabó István dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréssel szólt az elmúlt két hét árvízvédelmi feladatai során végzett munkáról. „Rendkívül büszke vagyok a dandár teljes személyi állományára, ugyanis az árvízi védekezésben nem kimondottan csak azok voltak a gát hősei, akik a homokzsákot pakolták, esetleg térdig gázoltak a vízben, hanem azok is, akik a dandár természetéből adódóan a biztosítási feladatokat hajtották végre" – mondta.

1595955933

Kiemelte: az árvízi védekezésben a dandártól több mint 1300-an vettek részt.  Méltatta a híradó-informatikai biztosítás terén végzett kiemelkedő munkát, amely lehetővé tette, hogy a Honvéd Vezérkar főnök azonnali helyszíni információkhoz jusson az árvízi helyzetről.

„A katona ilyen: fegyelmezett, precíz, a feladatban elsőként teszi oda magát mindaddig, amíg az a feladat meg nem valósul" – folytatta a parancsnok, majd hangsúlyozta hogy a kezdetben 50 fővel meginduló védekezés a kritikus időszakban elérte a 350 fős létszámot egy időben, és háromszori váltást biztosítottak. „Megmutatta a dandár, hogy egyben van, nagyon jól működik, és egy olyan egységet képeztünk itt a fővárosban, amellyel be tudtuk bizonyítani, hogy Budapest lakossága minden órában tud számítani ránk" – fogalmazott.

Kun Szabó dandártábornok ezt követően a tartalékosok árvízi védekezési tevékenységről is elismeréssel szólt. Elmondta, hogy a dandár állományából 452 tartalékos teljesített szolgálatot az árvíz idején. Külön köszönetet mondott Talpas László ezredesnek, hogy az eredetileg kiképzésre bevonuló állomány valós védekezésben történő részvételét rugalmasan biztosította.

1595955934

Fotó: Szabó Lajos zászlós