Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonabáró

Szöveg: Snoj Péter |  2017. október 19. 10:40

Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban mutatták M. Tóth György A katonabáró című könyvét október 18-án, szerdán. Az életrajzi kötet vitéz báró uzsoki Szurmay Sándor nyugállományú vezérezredes, egykori honvédelmi miniszter életútját idézi fel.

1596040224

A Magyar Honvéd magazin egykori, Zrínyi-gyűrűvel is elismert újságírója hiánypótló alkotást hozott létre, amikor megírta vitéz Szurmay Sándor élettörténetét. Az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb magyar hadvezéréről, valamint a könyv létrejöttéről a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban mesélt M. Tóth György.

A könyvbemutatón a szerző beszélgetőpartnerei prof. dr. Szakály Sándor, tanszékvezető egyetemi tanár, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója és a kötet lektora, dr. Balla Tibor alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze és osztályvezetője voltak.

1596040224

Mint kiderült, A katonabáró egyszerre kíván emléket állítani a híres magyar hadvezérnek és azoknak a „harcoló félisteneknek", magyar katonáknak, akik egykor a kárpáti gránic védelmében küzdöttek.

Vitéz báró uzsoki Szurmay Sándor nyugállományú vezérezredes az első világháború kezdetén hadtestparancsnok volt, majd 1915-től hadseregcsoport-parancsnok a Kárpátokban. Később, 1917-től honvédelmi miniszterként szolgálta a hazát egészen 1918. október 31-ig. A második világháború utolsó évében, 1945. március 26-án hunyt el Budapesten.

1596040224

A könyvbemutatóján felszólalt a néhai honvédelmi miniszter és vezérezredes egyik ma élő hozzátartozója, Kovács Balázs, Zugló önkormányzati képviselője is. Mint elmondta: vitéz báró uzsoki Szurmay Sándor az ő szépanyja húgát vette feleségül, innen ered a rokonság. Visszaemlékezésében arról beszélt, hogy családjában kisgyermekkora óta magától értetődő volt emlékezni a felmenőkről és tetteikről. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a Szurmay vezérezredes emlékét helyreállítsák a magyar köztudatban, amelyet a most megjelenő könyv nagyban segít.

1596040225

A kötet bemutatóján jelen volt Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Aulechla József ezredes, az alakulat Rekreációs és Kulturális Igazgatóságának vezetője is.

Fotó: a szerző felvételei