Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai életpálya egy életre szóló hivatás!

Szöveg: Prof. dr. Kiss Zoltán László ezredes |  2015. december 17. 13:51

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök „Aktuális biztonság- és védelempolitikai kihívások – s azok civil-katonai kapcsolatokra gyakorolt hatása hazánkban, valamint más NATO- és EU-tagországokban” címmel tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonság- és védelempolitika szakának mesterszintű képzésén, nappali képzési formában tanuló hallgatóknak.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes bemutatta, hogy miként változott a közelmúltban, hogyan alakul napjainkban, s miként formálódik előreláthatóan a jövőben a hazánk biztonságára hatást gyakorló tényezők komplex rendszere, hazánk biztonsági környezete.
Részletesen szólt ennek kapcsán a Magyar Honvédség feladatrendszerének kiemelt elemeiről, valamint az azok közötti kapcsolatok és viszonyok alakulásáról, illetve az egyes feladatok hangsúlyának változásait befolyásoló tényezőkről.
Külön felhívta a figyelmet a Magyar Honvédség személyi állományának a közelmúltban az illegális migráció kezelésében vállalt aktív szerepére, a  katonák becsületes helytállására, mellyel messzemenően kivívták a civil társadalom elismerését, s hozzájárultak a civil-katonai kapcsolatok javulásához, valamint a haderő és tagjai társadalmi presztízsének emelkedéséhez.

A Honvéd Vezérkar főnök előadásában kitért a különféle nemzetközi szervezetek, intézmények tagjaként önként vállalt nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal összefüggő feladatellátásunk eredményeire, de kendőzetlen őszinteséggel beszélt azon nehézségekről is, amelyekkel katonáinknak meg kell küzdeniük a nemzetközi válságreagáló műveletek végrehajtása során.

Benkő vezérezredes beszélt a NATO soron következő, 2016. július 8-9-én Varsóban megrendezendő csúcstalálkozóján napirendre kerülő kérdésekről, s arról is, hogy miként alakul egyebek között a NATO erőket integráló elem (NATO Force Integration Unit, NFIU) létrehozása és működésbe helyezése.

A vezérezredes ezt követően bemutatta az új közszolgálati életpálya-rendszert, s annak részeként az új katonai életpálya-modellt, valamint azon feladatokat, tapasztalatokat, dilemmákat és kihívásokat, melyek az új katonai életpálya-modell gyakorlatba történő átültetésével és az önkéntes tartalékos rendszer továbbfejlesztésével függnek össze. Az előadó számos példán keresztül mutatta be a szükséges emberi erőforrások tervezésével, fejlesztésével; a karrier-tervezéssel, életpálya-menedzseléssel, a hivatásos és szerződéses katonai pályamodellek kialakításával és alkalmazásával, valamint a szervezeti mobilitással összefüggő kitüntetett területeket és aktuális dilemmákat a mai Magyar Honvédségben. Hangsúlyozta: a katonai életpálya egy életre szóló hivatás!