Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai jog és igazgatás napja

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. május 20. 14:43

Május 19-e, Szent Ivó napja a katonajogászok fegyvernemi napja. E fegyvernemi nap alkalmából tartott megemlékezést a jogi szakma Budaörsön május 17-én. Az ünnepi ülést megtisztelte jelenlétével Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

1599203043
Köszöntőjében dr. Böröndi Gábor altábornagy, az MH Parancsnokság parancsnokhelyettese a változó biztonsági és egyben katonai felszerelési környezetre hívta fel a figyelmet, amelyet szabályzóinknak le kell tudni követni. Dr. Balogh András József, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédében a filmtörténeti klasszikus jelenetet kissé átírva feltette a kérdést: mit is adtak nekünk – ha nem is a rómaiak, de -, az országnak a Magyar Honvédség, és a Magyar Honvédségnek a jogászok? Utóbbi kapcsán kifejtette, hogy a jogászok a hadseregben kicsit az utászokra hasonlítanak, mert a stratégiák útját döngölik le; kicsit tűzszerészek, mert a parancsnokaik lába elé kerülő aknákat mentesítik; és kicsit a biztonsági öv szerepét is betöltik. A „mit adtak nekünk a jogászok?" kérdésre lehet válasz az is, hogy „korlátot. De e korlát életet menthet, mivel az nem az úton keresztbeálló, beragadt sorompó, hanem a hegyi szerpentin mellett futó biztonsági korlát.

Dr. Ács Tibor ezredes beszédében megköszönte az állomány lelkiismeretes és precíz munkáját. Az ünnepi beszédeket követően a fegyvernemi nap alkalmából miniszteri és MH-parancsnoki elismerések átadására került sor.

Hélory Szent Ivó (a francia Yves) életrajzából ismert, hogy jogi felkészültségét a rászorulók megsegítésére használta. Az egyoldalú – és újabb viszályokat szító – győzelem helyett pereskedő felek megbékítésére törekedett, tehát a mindenkinek megfelelő megoldást kereste.

A fotó a budaörsi honvédelmi napi haditechnikai és légi bemutató pénteki megnyitóján készült.

Fotó: Dévényi Veronika