Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonák kérték

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. december 3. 15:29

A helyi rádió élő kívánságműsorában vették át a katonai alapkiképzés megkezdéséhez, és a leendő alakulatuknál történő állományba vételhez szükséges okmányokat Bács-Kiskun megye szerződéses szolgálatot vállalt katonái a napokban, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájában. Az adás jellegéből fakadóan a bevonulás előtt állók és az iroda munkatársai is küldhettek egy-egy számot a szeretteiknek.

Rendhagyó ügyfélfogadási napot szervezett a kecskeméti toborzóiroda. Az idei év utolsó nyolc bevonulóját az ország harmadik legnagyobb kereskedelmi rádiója, a Duna-Tisza közén 2 millió hallgatót elérő Gong rádió kívánságműsorának köszönhetően nagyon sokan megismerhették. A műsorból kiderült, hogy közülük négyen december 3-án kezdik meg a tizenegy hetes katonai alapkiképzést. Négy társuknak viszont ez alól mentesítést kapott, mivel korábban szerződéses katonaként, vagy sorkatonai idejük alatt már elsajátították a szolgálat ellátásához szükséges alapismereteket.

1599196795

Járó Gábor például egy évet szolgált az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, őrvezetőként szerelt le. Kipróbálta a civil életet, egy saját építőipari vállalkozást vezet, de a gazdasági körülmények úgy alakultak, hogy szüksége van egy anyagilag kiszámítható, biztos életpályát kínáló munkahelyre. Az pedig kézenfekvő volt részére, hogy a korábban már megismert kecskeméti repülőbázisra jelentkezik szerződéses szolgálatra. Gépjármű-vezetői beosztást kapott, de emellett a vállalkozását is szeretné tovább folytatni.

Balogh Róbertnek szintén nem kell részt vennie az alapkiképzésen, az egykori Kiskun Elektronikai Harcezrednél szolgált ugyanis híradós sorkatonaként. Új munkahelyet keresve látogatott el a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási osztálya által szervezett állásbörzére, ahol a kecskeméti toborzóiroda munkatársaival is hosszasan elbeszélgetve megtudta: buszvezetői jogosítványával azonnal kaphat beosztást a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

Az iroda munkájáról, feladatrendszeréről, a toborzás folyamatáról, helyszíneiről, a szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről Durgó Tamás őrnagy, az iroda vezetője tájékoztatta a rádió hallgatóit. Az érettségi feltételeként kötelezően előírt ötvenórás közösségi szolgálat keretében vállalt hadisírgondozás feltételeit, a honvédelmi nevelés feladatait és a katonai alapismeretek tantárgy oktatásának tapasztalatait pedig Gáldonyi Sándor százados foglalta össze.

A kétórás élő kívánságműsor idején Szűcs Imre ezredes is pont Kecskeméten tartózkodott, akit a műsor szerkesztő-riportere, Csongrádi Tamás kérdezett az ezredes által vezetett MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2018-as tevékenységéről.

1599196795

Fotó: a szerző felvételei