Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonazene és a swing határmezsgyéjén

Szöveg: Madura János |  2016. augusztus 21. 13:53

Egy igen érdekes produkciónak lehettek szem- és fültanúi a debreceni Kossuth téren felállított színpad előtt az érdeklődők augusztus 16-án.

1596018619

Az előzetes információkból annyi derült ki csupán, hogy a karneváli hét keddi estéjén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekara – a szolnoki, a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarok, valamint a Magyar Honvédség központi zenekarának zenészeivel kiegészülve – játszik, a mikrofon mögött pedig a „swing hercegeként" is emlegetett Gájer Bálint áll majd, együtt a látvány fokozásáért felelős Maskara Alapítvány Mazsorett Csoportjával.

1596018619

A megjelentek láthatóan értetlenül álltak a színpadtól mintegy ötven méterre gyülekező katonazenészek láttán, akik megtévesztésképpen nem a színpadon kezdték el produkciójukat. Hozzájuk menet közben a leglehetetlenebb helyekről, bokrok, fák mögül csatlakoztak zenésztársaik. Így meneteltek a színpad elé, ahol aztán már csatasorba állva egyként, Pál István őrnagy vezénylésével, a hozzájuk méltó katonás rendben fejezték be műsoruk első tételét.
A színpadra érve elfoglalták helyüket a zenészkatonák és kezdetét vette a koncert.

1596018619

A Gájer Bálinttal kiegészült katonazenekar nem csak hangulatban, de látványban is rendhagyó élményt nyújtott. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekarának karmesterét, Pál István őrnagyot szinte számonként váltották kollégái – Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Kovács István őrnagy, a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar vezetője és Kovács Róbert főhadnagy, a debreceni katonazenekar karmester-helyettese.

1596018619

Fotó: Szalka Miklós őrvezető, Hajdú Zoltán őrvezető