Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonazene ünnepe Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Budai Anna |  2013. szeptember 25. 13:50

Hetedik alkalommal rendezték meg a Dél-alföldi Katonazenekari Fesztivált Hódmezővásárhelyen az elmúlt hétvégén.

1595960442

A Magyar Honvédség katonazenekarai fellépéseikkel fontos szerepet töltenek be a katonai hivatás népszerűsítésében, a honvédség és társadalom kapcsolatának erősítésében. A fesztiválok remek alkalmat kínálnak, hogy a helyőrségi zenekarok számot adjanak felkészültségükről, megmutathassák a közönségnek széles repertoárjukat. Hódmezővásárhelyen három, a debreceni, a szolnoki és a házigazda helyőrségi zenekar szórakoztatta a közönséget. 

Köszöntő beszédében Almási István, a város polgármestere felidézte az első, hét évvel ezelőtti fesztivált, amely azóta egy komoly hagyományokkal rendelkező, magas színvonalú eseménnyé nőtte ki magát. „Minden évben egy délután a katonazenészeké. Ennek mi örülhetünk a legjobban" – mondta és hozzátette: a katonazenekarok komoly kulturális értéket közvetítenek, a város rendezvények rendszeres szereplői, elválaszthatatlan részesei.

1595960443

A fesztivált dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök nyitotta meg. A Szent István-év tiszteletére az összevont zenekari koncert első darabja Seregi Artúr műve, a Szent István induló volt. Ezután olyan ismert dallamok csendültek fel, mint Johannes Brahms IV. magyar tánca vagy a cirkuszok világából mindenkinek ismerős A gladiátorok bevonulása, amely Julius Fucik szerzeménye és eredetileg katonainduló volt.

1595960443

A fesztiválok elengedhetetlen eleme a zenekarok szakalaki bemutatója: a gyepshow-k aratták a legnagyobb sikert. A zenészeket körülvevő mazsorett táncosok, zászlóforgatók tették igazán színessé a műsort.

Az összevont zenekari koncerten közel száz katonazenész szólaltatta meg az ABBA zenekar legismertebb slágereiből összeállított egyveleget. A műsor a Europe együttes The Final Countdown című örökzöld dalával folytatódott, majd llington Caravan című művét követően Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperájának ismert dallamai zárták a fesztivált.

1595960443