Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonazenekarok a Magyar Honvédség arcai

Szöveg: Szűcs László |  2012. december 19. 7:19

Nagy sikerű adventi hangversenyt adott a napokban az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara a Honvéd Kulturális Központban, de a karácsony közeledtével szinte minden helyőrségi zenekar telt házas koncerteken lépett fel. Csizmadia Zsolt ezredessel, a Magyar Honvédség főkarmesterével az idei évről beszélgettünk.

1595946634

„Azt gondolom, hogy nagyon jó évet zárunk!" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a Magyar Honvédség főkarmestere, hozzátéve: több fontos rendezvényen is részt vettek a katonazenekarok 2012-ben. A kaposvári kivételével az összes tervezett és már tradicionálisnak mondható regionális katona-zenekari fesztivált meg tudták rendezni, s mindegyik nagyon nagy siker volt. E rendezvényeken ismételten bebizonyosodott, hogy a katonazenekarok a Magyar Honvédség „arcai", és fontos feladatuk a sereg jó hírnevének öregbítése.

Csizmadia Zsolt ezredestől megtudtuk azt is, hogy 2012-ben nem volt Magyarországon nemzetközi katona-zenekari fesztivál, ám már megkezdték a felkészülést a 2013 nyári, hagyományos debreceni rendezvényre. „Négy-öt külföldi zenekarra számítunk, mellettünk két-három magyar helyőrségi zenekar is fellép majd a rendezvényen" – hangsúlyozta a főkarmester, hozzátéve: a tervek szerint a debreceni fesztivált az eddigiektől eltérő „köntösben" tekinthetik majd meg az érdeklődők. A változásokról – amelyek részleteit egyelőre nem árulta el – a főkarmester azt várja, hogy a korábbinál is többen látogassanak majd el a nyáron a cívisvárosba.

1595946634

Csizmadia ezredes elmondta: a 2012-es programok közül nagyon nehéz kiemelni egy-egy rendezvényt, a budapesti, tavaszi helyőrségi szemle azonban nagyon fontos megmérettetés volt a központi zenekar számára.

A tavaszi szemléhez hasonló, kiemelt fontosságú program volt a hagyományos, decemberi adventi hangverseny. A Honvéd Kulturális Központban idén azonban már nemcsak a központi zenekar, hanem a szentendrei helyőrségi zenekar is fellépett. Ez újítás volt, ám a közönségnek tetszett a változtatás, mindkét zenekar vastapsot kapott.

A 2013-as tervekről szólva Csizmadia Zsolt ezredes elmondta: a szokásos, regionális katona-zenekari fesztiválokat jövőre is megrendezik, emellett pedig a tavaszi idénnyel újraindulnak a már hagyományos zárt helyi és nyílt téri koncertjeik is.

1595946635

Fotó: archív