Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kétszázadik…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. július 10. 7:30

Péter Botond személyében a 200. Veszprém megyei önkéntes műveleti tartalékos is aláírta szerződését július 9-én a „királynék városában”. A frissen szerződött fiatalember, kétszázkilencvennégy társával egyetemben, július 16-án kezdi meg huszonöt napos kiképzését Szentendrén, illetve Tatán.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központjában megtartott rendezvényen öt középiskolás és egy egyetemista írta alá az esküt és a szerződést kedden.

Kálmán László mérnök alezredes, az MH HKNYP parancsnokhelyettese az aláírás előtt elmondta: gyakran éri az a vád a mai fiatalokat, hogy „megbízhatatlanok, felelőtlenek, önzőek, csak a saját életükkel foglalkoznak, és nem tesznek semmit sem a hazáért."

1595956846

„Amint azt itt is láthatjuk, ez az általánosítás nem állja meg a helyét. Sok olyan fiatal van, aki önként csatlakozik a tartalékos rendszerhez, aki elhivatottságot és érdeklődést mutat a haderő iránt" – mondta Kálmán László mérnök alezredes.

A parancsnokhelyettes leszögezte: a hadseregnek közösségformáló ereje van, és „azt mindenképpen meg lehet itt tanulni, hogy miként tudom a társammal együtt megoldani a feladatot." Hozzátette: tavaly negyvenhárom fiatal − jórészt egyetemista, illetve középiskolás − vett részt az alapkiképzésen, akik azóta is szoros kapcsolatban állnak egymással. Mint fogalmazott: a kiképzés alatt „nagyon sokat fejlődött az önértékelésük és az önbecsülésük."

„Az idei árvízhelyzet idején is szerepet kaptak a haderő tartalékosai, fiatalok és idősek egyaránt. Néhány nap elteltével már nagyon jól együtt tudtak dolgozni a különböző korosztályok tagjai, a homokzsák ugyanis nem kérdezte meg senkitől, hány éves: az mindenkinek ugyanolyan nehéz volt" – utalt a közelmúlt eseményeire Kálmán László mérnök alezredes.

1595956846

A szerződések aláírását követően Soós Gyula őrnagy, a veszprémi toborzó- és érdekvédelmi központ parancsnoka ajándéktárgyat adott át Péter Botondnak, a 200. önkéntes műveleti tartalékosnak.

Újságírói kérdésre válaszolva a kétszázadik Veszprém megyei tartalékos elmondta: katonacsaládból származik, és tervei között szerepel, hogy katonaként képzeli el a jövőjét. De addig persze még vár rá egy kemény kiképzés…

1595956846

Fotó: a szerző felvételei