Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kivonulásra és a szabadulásra emlékeznek

Szöveg: Szűcs László |  2013. március 26. 13:36

A pészah a tavasz, a természet újjászületésének ünnepe, amikor a zsidóság az egyiptomi kivonulásra és a rabszolgaságból való szabadulásra emlékezik. A pészah idén majdnem egybeesik a keresztény húsvéttal, március 25-től április 2-ig tart.

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus a nyolcnapos pészahot nyitó széder-estet március 25-én, hétfőn tartotta Budapesten, a Páva utcai zsinagógában.

1595951438

Totha Péter Joel, a zsinagóga rabbija és a Magyar Honvédség vezető tábori rabbija a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a pészah (szó szerint az elkerülés) ünnepe arra utal, hogy a kivonulás előtt a tizedik csapás − az elsőszülöttek halála − elkerülte a zsidók házát. A pészah a szabadság ünnepe is, ekkor engedték ki az egyiptomi rabszolgaságból Izrael gyermekeit. A pészah harmadik jelentése: a kovásztalan kenyér ünnepe, mert az ünnep alatt nem szabad kovászos kenyeret enni, emlékezve arra, hogy elődeinknek gyorsan kellett elhagyni a szolgaság földjét, így nem volt idő megvárni a kenyér megkelését.

Az ünnep a széder-estével kezdődik. A héber széder szó magyar jelentése „rend", ez azt jelenti, hogy az ünnep meghatározott rend szerint zajlik: egyfajta szeretetvendégség, ahol dramatizálva felidézik a kivonulás történetét – tette hozzá a Magyar Honvédség vezető tábori rabbija.

1595951439

A széder-est tradicionális ünnepi vacsoráján az asztalon található élelmiszerek mindegyike szimbolizál valamit. A keserűfű a keserűségre emlékeztet, a víz és a só pedig a könnyek szimbóluma, amelyeket a zsidók ősei hullattak.

„A pészahról sokan azt mondják, hogy ez a zsidó húsvét. Pedig nem az. Bár a keresztény húsvét és a zsidó pészah időben közel esik egymáshoz – olyannyira, hogy idén szinte ugyanakkor van –, egészen mást ünnepel a zsidóság és mást a kereszténység. Annak ellenére, hogy mindkét valláshoz tartozók a szabadságról emlékeznek meg, nálunk ez a kivonulás és nem a feltámadás ünnepe" – mondta Totha Péter Joel.

* * *

A HM Tábori Rabbinátus ezúton is szeretne köszönetet mondani dr. Benkő Tibor vezérezredesnek, dr Orosz Zoltán altábornagynak, Kun Szabó István dandártábornoknak, Piros Ottó, Csizmadia Zsolt, Pristyák János, Bartha László, Szilágyi György ezredesnek, Baráth Ernő alezredesnek , Mogyorósi Zoltán őrnagy, Laczkó Sándor főhadnagy uraknak és a meghívást elfogadó közalkalmazottaknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték a Páva utcai zsinagógában tartott széder estét, az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepét.

Fotó: Rácz Tünde