Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatér a doberdói fa

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. március 26. 14:19

Ideiglenesen visszatér a Doberdó-fennsíkra az első világháború olasz frontján hősiesen küzdő szegedi 46. gyalogezred szimbólumává vált szederfa maradványa. Az ereklyét 1916-ban, szekéren szállították Szegedre, eddig a Móra Ferenc Múzeumban őrizték. Március 30-ától viszont ismét a harcok helyszínén, San Martino del Carso városban lesz látható.

1595951440

Ünnepélyes keretek közt „búcsúztatták" Szegeden március 25-én az első világháborúban elesett magyar katonák szimbólumává vált úgynevezett doberdói fát. A fa eredetileg a véres harcok helyszínén, az olaszországi Doberdó-fennsíkon lévő San Martino del Carso város templomdombján állt. Itt harcolt a szegedi 46. gyalogezred, az Osztrák−Magyar Monarchia haderejének egyetlen olyan alakulata, amelyik mind a tizenkét, az Isonzó folyó mentén lezajlott ütközetben részt vett.

A csaták óriási emberáldozattal jártak, az óriási tüzérségi tűzben és a megújuló olasz tömegrohamok következtében az 1915 májusában 2730 fővel az olasz frontra érkezett ezred két hónap elteltével már csak 439 katonából állt. A sziklás, köves terepen, megfelelő fedezék hiányában a szétlőtt sziklák szilánkjai is sok katona halálát, sebesülését okozták. A környéken szinte csak egyetlen védelmet nyújtó menedék volt a részükre: a templomdombon álló terebélyes szederfa, amely sok katonának nyújtott védelmet, sokuk halálát „látta".

1595951440

Ám ez a fa is „elesett" a borzalmas háborúban: a lövedékek, az ágyútalálatok a koronáját letörték, törzsét szétszaggatták. Zeiss Oszkár alezredes, az alakulat parancsnoka kivágatta a halott fa maradványát és hazaküldte Szegedre, hogy így állítson emléket katonái helytállásának és hősiességének. Az ezred katonai tiszteletadással búcsúzott el a tábori pap által felszentelt törzstől, Szeged városa pedig vállalta, hogy a múzeumban helyezi el, „ahol nem érheti halált okozó golyó".

Ünnepélyes fogadtatása 1916. július 16-án volt, amelyen jelenlétével fejezték ki tiszteletüket az elhunyt hősök előtt a város vezetői, a helyőrség tisztikara, élén Perneczky Jenő altábornaggyal.

A doberdói fát először a kultúrpalota kupolacsarnokában helyezték el, innen került a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe, ahol a második világháború végéig volt látható, majd a ‘90-es években átszállították a Fekete-házba.

1595951440

Majd’ egy évszázad után pedig három hónapra ismét „visszatér" az egykori harcok helyszínére, San Martino del Carsóban láthatják az érdeklődők. Az első világháborúra emlékezve ugyanis Olaszországban Giorgio Napolitano köztársasági elnök és Martonyi János magyar külügyminiszter védnökségével

nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak, amelynek keretében a doberdói fát is kiállítják. A nyolcmillió forint eszmei értékű ereklyét a Móra-múzeum térítésmentesen adta kölcsön, szegedi búcsúztatásán részt vett többek közt Solymos László alpolgármester, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök és Vincenzo Marega, a fa történetét bemutató film producere is.

1595951440

Fotó: a szerző felvételei