Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vegyi fegyvert vetettek be a szíriai lázadók ellen?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 26. 15:11

A kormányerők vegyi fegyvert vetettek be a lázadók ellen Damaszkusz egyik elővárosában, két fegyveres halálát és 23 sebesülését okozva – számoltak be szíriai ellenzéki aktivisták március 25-én, hétfőn.

Közlésük szerint a kormányerők Adra városában rakéta-sorozatvetőkből vegyi töltettel lőtték a hadsereg egyik laktanyáját ostromló lázadókat.

„Az orvosok leírása szerint foszforról van szó, amely az idegrendszert támadja meg, egyensúly- és eszméletvesztést okozva. A rakéták becsapódásának közvetlen közelében lévő két harcos gyorsan meghalt. A többieket atropinnal kezelik" – mondta el egy Mohammed ad-Dumáni nevű aktivista a közeli Dúma városából, ahová a sebesülteket szállították.

Más forrás nem erősítette még meg a támadást, amelyet egy héttel a 26 ember halálát okozó Aleppó közeli rakétatámadás után hajtottak végre. A szíriai hatóságok és a lázadók akkor kölcsönösen vegyi töltetű rakéták kilövésével vádolták egymást.

Franciaország és Nagy-Britannia csütörtökön felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy vizsgálja ki a három, állítólagos szíriai vegyifegyver-támadást. A világszervezet még aznap bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Biztonsági szakértők szerint a szíriai hadsereg jelentős vegyifegyver-készletekkel rendelkezik, s ezek bevetése mellett fennáll annak a veszélye is, hogy az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges felkelők kezébe kerülnek.