Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A koalíciós hadviselés kihívásai

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes |  2018. április 26. 15:19

A Partnership for Peace (PfP) Consortium of Defense Academies and Security Studies Institutes “Conflict Studies” munkacsoportja Alliance planning and coalition warfare: historical and contemporary approaches címmel rendezett nemzetközi konferenciát 2018. április 16-20. között Belgrádban, a Szerb Fegyveres Erők Központi Katonai Klubjában.

1599185904
A szimpóziumot az osztrák Heeresgeschichtliches Museum és a házigazda, Institut za Strategijska Istraživanja Univerzitates odbrane MO Republike Srbije szervezte. Az előadók a koalíciós hadviselésre jellemző kihívások különböző aspektusait mutatták be prezentációikban, a Szent Szövetség 1815. évi konferenciájától napjainkig.

A rendezvényen mintegy 20 ország 26 tudományos képviselője tartott előadást, köztük a környező országok hadtörténeti múzeumainak és hadtörténelmi kutatásokat végző tudományos intézményeinek vezetői, képviselői.

Magyarországot és a Magyar Honvédséget a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely munkatársa, dr. Andaházi-Szeghy Viktor őrnagy képviselte. Előadásában az őrnagy az 1941. évi Szovjetunió elleni hadművelet katonai szövetségének logisztikai problémáit elemezte és foglalta össze a tapasztalatokat, tanulságokat történelmi távlatban.

A konferencia előadásaiból készült kötetet a szerb és osztrák szervezők 2019-ben jelentetik meg.

Fotó: dr. Kiss Álmos Péter