Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kultúra szerepe mindennapjainkban

Szöveg: Kovács Zoltán - Kovács Dániel |  2015. április 9. 18:22

Idén is kétnapos szakmai képzést szervezett a honvédségi könyvtárosok részére az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár szervezetébe tartozó kulturális alosztály, április 8−9-én Budapesten, a Hotel Hadikban és a Petőfi-laktanyában.

1595991037

Ebben az évben − a hagyományoktól eltérően − nemcsak a könyvtárosok szakmai képzését rendezték meg, hanem, a költészet napja alkalmából a honvédségi humán kapcsolattartók találkozóját, illetve a Petőfi-laktanya új könyvtárának megnyitóünnepségét is. 

1595991037

A Hotel Hadikban tartott megnyitón Hellán Mária őrnagy, a dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának kulturális osztályvezetője elmondta: „több évtizedes kultúros munkámban bárhol, bármelyik helyőrségben dolgoztam, mindig szoros kapcsolatban álltam a könyvtárosokkal, hiszen ők a kultúros munka legfőbb segítői, és a laktanya kulturális életének a könyvtár a színtere."

Az egész napos program során a résztvevők szakmai előadásokon szerezhettek új ismereteket, majd ezután lehetőség nyílt a vélemény- és tapasztalatcserére is.

1595991037

A szakmai képzés április 9-én, csütörtökök a Petőfi-laktanyában folytatódott, ahol a könyvtárosok részt vettek a katonai objektum megújult könyvtárának átadásán.

Aulechla József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának igazgatója beszédében sikertörténetként értékelte az átadást, hiszen, ahogy elmondta: a laktanya egykori könyvára bezárásra volt ítélve, de végül sikerült olyan terveket letenni az asztalra, amelyeket a vezetőség is támogatott. 2014 tavaszán merült fel a laktanyában működő könyvtár átalakításának gondolata. A cél az volt, hogy egy rugalmasabban működő, színvonalasabb szolgáltatást nyújtó könyvtárat hozzanak létre.

1595991037

Az intézmény elődje ugyanebben az épületben, a jelenleginél sokkal nagyobb alapterületen működött, ennek állományát az olvasói igények és a korszerűség szem előtt tartásával harmincezerről ötezer kötetre csökkentették, a feleslegessé vált, de még használható könyvek pedig más honvédségi könyvtárakhoz kerültek.

A jelenlegi könyvtár az alakulat Kulturális és Rekreációs Igazgatóság Honvéd Kulturális Központ könyvtárának fiókkönyvtáraként működik tovább, így a Petőfi-laktanyában szolgálók a Stefánián található könyvtár közel nyolcvanezres állományához is egyszerűen hozzájuthatnak, hiszen a könyvtáros 3 napot a laktanyában, kettőt pedig a Stefánián tölt, így könnyen hozza-viszi az olvasnivalót.

1595991038

Bár az újjászületett könyvtár nyilvántartása még fejlesztés alatt áll, már megnyitotta kapuit az olvasóközönség előtt, és a tervek szerint kiszolgálja majd a Budakalász Gimnázium laktanyában működő tanintézményének tanulóit is, ezért a nyitva tartás igazodik a diákok napirendjéhez is.

1595991038

A könyvtár megnyitója után Nyáry Krisztián, a Magvető és az Athenaeum Kiadó igazgatója tartott előadást „Trendek a könyvkiadásban" címmel a Pajtás Ernő-teremben, majd a meghívottak részt vettek az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár költészet napja alkalmából megrendezett állománygyűlésén. Az eseményen Jókai Anna Kossuth-díjas írónő osztotta meg ünnepi gondolatait, majd a Gór Nagy Mária Színitanoda költészet napi műsora következett. A növendékek előadásában Radnóti Miklós és József Attila legszebb versei mellett Jókai Anna Ima Magyarországért című versét is hallhatta a közönség.

1595991038

Fotók: Szabó Lajos zászlós és Kovács Zoltán