Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lebegés szerelmese – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. április 10. 11:27

Befejezte aktív sportolói pályafutását Dér László nyugállományú törzszászlós. A magyar katonai és egyben a nemzeti ejtőernyős válogatott szakmai vezetője tavaly, 61 éves korában még elindult a Matasz versenyén, lejárt szakszolgálati engedélyét azonban idén már nem hosszabbíttatta meg. 9707 ugrásának tapasztalatait a jövőben a tehetséges fiatalok, az utánpótlás nevelésében kívánja kamatoztatni.

1595991046
Többszörös magyar bajnok, világbajnoki helyezett, negyedszázada a válogatott szakmai vezetője – Dér László neve ejtőernyős berkekben fogalom. Negyvenöt éve a lebegés szerelmese, első ugrását 1970. április 19-én hajtotta végre.

Budapesten jártam gimnáziumba, tizenhat éves koromban kíváncsiságból, a barátaim unszolására mentem ki először a gödöllői repülőtérre és találkoztam a Ganz-MÁVAG Klub ejtőernyőseivel. A látvány, a fegyelmezettség, a szervezettség szinte megbabonázott, hazafelé menet már tudtam, hogy ennek a csapatnak én is a tagja akarok lenni. Szüleim persze egyáltalán nem örültek, megpróbáltak rábeszélni, hogy inkább a focit és az atlétikát folytassam – emlékszik vissza a kezdetekre a világ legjobbjai közt számon tartott, Szolnokon élő veterán sportoló.

Érettségi után a Ganz-MÁVAG vasúti járműüzemében helyezkedtem el, majd átmentem autóvillamossági szerelőnek a Volán vállalathoz. Innen hívtak be 1972-ben katonának Szolnokra. Több mint hatvan ejtőernyős ugrással a hátam mögött az akkori MN 3100 fedőszámú alakulathoz kerültem, két évet húztam le mélységi felderítő katonaként.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 10-én, pénteken megjelenő számában!)