Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A legmostohább, legnehezebb napokban helytállva

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. március 17. 15:40

Levélben köszönte meg a rendkívüli időjárási körülmények okozta katasztrófahelyzet felszámolásában közreműködő katonák munkáját dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

Tisztelt Katonák!

1595950889
Az elmúlt napokban Európa egy részén és hazánkon végigvonuló ítéletidő nemcsak minket katonákat, de a magyar lakosság egészét is szembesítette azon feladatok, személyi, anyagi és technikai feltételek meglétének szükségességével, amelyek ilyen vagy hasonló helyzetek kialakulásának kezelésében elengedhetetlenül szükségesek.

Az események bebizonyították, hogy a váratlan helyzetek kihívásainak való megfelelés nem évszakok vagy esetleges feltételezések függvénye, hanem napjaink érzékeny valósága, amelyen csak jól szervezett, kellően felkészült kereteken belül tudunk felülkerekedni.

Mi, katonák a Haza szolgálatát széles körű feladatrendszerben értelmezzük, amelynek alapvetéseként a hon, a lakosság és az anyagi javak védelme jelenik meg, adott esetben a katasztrófahelyzetekben történő tisztes helytállásban testet öltve. Ahol a katonák hathatós segítségére szorul a lakosság, ott mindig komoly a helyzet. Fokozottan komoly, amikor nemcsak egy helyi, hanem egy földrajzi értelemben is kiterjedt probléma kezeléséről van szó, hiszen egy ilyen mérvű, akár árvízi vagy hóhelyzet alkalmával, ha a katona nem tud a végső helyzetekben megoldást találni, ha ő nem tud odajutni egy-egy elszigetelten veszteglő rászorulóhoz, higgyék el, akkor rajta kívül szinte senki. Tudja, legbelül tisztában van ezzel társadalmunk minden szegmense, mert ha nagy a baj, az első kérdések egyike mindig az, hogy „Hol vannak a katonák?". A mindennap embere megnyugvással veszi tudomásul − ha nem is nap mint nap megélve, de a bajban mindig számítva biztonságot nyújtó közelségére −, ha a magyar katonát a gátakon, a vörös iszap öntötte káoszban vagy akár a hófútta utakon látja. Mit is mondhatna mást az, aki elszakadva a külvilágtól, hosszú órákon át fagyoskodik, vagy az a bajba jutott beteg ember, akinek katonáink nyújtották a remélt segítséget?!

A Honvéd Vezérkar főnökeként büszkeséggel töltött el, hogy katonáink ismét esküjükhöz méltóan vették ki részüket a mentési feladatokban. A legmostohább, legnehezebb napokban helytállva erősítették azt a társadalmi bizalmat, amelyben a magyar honvéd, a Magyar Honvédség eszmeisége fogant és amelyben tovább élnie szabad.

Engedjék meg, hogy tiszteletteljes köszönetemet fejezzem ki minden katonának, aki a mentési feladatok irányításában, szervezésében és végrehajtásában részt vett. Köszönöm azt az elhivatott hozzáállást, amelynek szellemében sikeresen hajtották végre feladataikat.
A gondokkal terhes időszak elmúltával kívánom, hogy pihenjék ki magukat. További munkájukban sok sikert, jó erőt és egészséget, magánéletükben sok boldogságot kívánok!



Budapest, 2013. március 17.

Tisztelettel:

Dr. Benkő Tibor vezérezredes