Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lélek gyógyítói

Szöveg: Szűcs László |  2018. január 15. 8:29

Az általánosan elfogadott definíció szerint a klinikai szakpszichológus olyan szakember, aki többnyire a pszichés problémák, betegségek megértésével, diagnosztikájával és gyógyításával foglalkozik. A Honvédkórházban a klinikai szakpszichológusok szolgálatba szervezve végzik munkájukat. (Sorozatunk befejező része.)

A Honvédkórház számos osztályán – egyebek mellett a pszichiátrián, a neurológián, a belgyógyászati osztályokon és az onkológián – dolgoznak klinikai szakpszichológusok, akik azonban mégsem az adott osztály állományába tartoznak, hanem az intézmény Klinikai Szakpszichológusi Szolgálatának munkatársai. Dr. Urbán Nóra alezredes, a szolgálat vezetője elárulja: klinikai szakpszichológus úgy lehet valakiből, ha az egyetemeken elvégzett pszichológusképzést követően ebben az irányba tanul tovább, s újabb négy év tanulást követően szakvizsgát tesz. Mivel a pszichológus a terápiás folyamatokban a személyiségével is dolgozik, ezért nélkülözhetetlen az önismereti jellegű sajátélmény-terápia és a folyamatos szupervízió – teszi hozzá.

1599180613

Diagnosztika és terápia

Megtudjuk: a Honvédkórházban a klinikai szakpszichológusok kétféleképpen – a pszichodiagnosztikával és a terápiával – tudnak hozzájárulni az orvosi munkához. A diagnosztika területén különböző eljárásokkal – például interjú módszerrel, teljesítmény- és személyiségtesztekkel – próbálják meg a betegeknél tapasztalható különféle rendellenességeket, pszichopatológiai állapotokat valamilyen formában rendszerezni, valamint a betegségek hátterében lévő pszichológiai okokat, törvényszerűségeket feltérképezni. „Sokszor az orvosok számára is kérdéses annak eldöntése, hogy mely betegségek jelentkeztek egy-egy páciensnél. Ők feltesznek nekünk egy klinikai kérdést, mi pedig saját vizsgálataink alapján jelezzük, hogy melyik a valószínűbb" – mondja dr. Urbán Nóra alezredes.

A Klinikai Szakpszichológusi Szolgálat vezetője hangsúlyozza azt is, hogy a szomatikus osztályok kezelőorvosai számára nem feltétlenül az a kérdés, hogy a beteg depressziós vagy inkább személyiségzavara van. Ők inkább azt szeretnék megtudni, hogy a pszichológus miként tudja segíteni a beteg gyógyszeres kezelését. „Ma már nagyon sok felmérés készült arról és igazolta azt, hogy a népegészségügyi problémákat jelentő betegségek hátterében – legyenek ezek kardiológiai problémák, gasztroenterológiai, belgyógyászati vagy daganatos betegségek – pszichés tényezők állnak. Ha nem is feltétlenül a betegség kialakulásában, de a gyógyulási folyamatokban bizonyos pszichológiai faktoroknak, élethelyzeteknek, magatartásbeli, viselkedésbeli tényezőknek fontos szerepük lehet. Befolyásolják mindazt, hogy milyen irányba megy ki a gyógyulás folyamata, illetve mennyire nyúlik meg" – mondja dr. Urbán Nóra alezredes.

1596043519

Pszichológus-beteg kapcsolat

Ha a másik fő feladatot, a terápiát nézzük, a Honvédkórházban a pszichológus-beteg kapcsolat az ezt szabályozó rendelet alapján történik. A szomatikus osztályokon dolgozó klinikai szakpszichológusoknak – elsősorban a betegségek jellege miatt – az ágy mellől kell foglalkozniuk a betegekkel, mivel többségüket nem lehet mobilizálni. Ha azonban van lehetőség a négyszemközti beszélgetésekre, akkor törekednek erre, ez lenne az ideális helyzet. Illetve természetesen szükség esetén csoportos terápiát is végeznek.

„Munkánkra, azaz az emberi lélek gyógyítására nagy szükség van az összes osztályon. De ezek közül is kiemelkedik az onkológia, valamint a szülészet-nőgyógyászat, ezeken a helyeken nagyon igénylik a betegek a pszichológusok jelenlétét. A gasztroenterológia területén is szükség lenne egy pszichológusra, azonban ezen az osztályon sajnos jelenleg nem dolgozik szakember" – mondja dr. Urbán Nóra alezredes, hozzátéve: sajnos a munka egy részét a kapott rossz hírek feldolgozásában nyújtott segítség teszi ki.

1596043519

A Klinikai Szakpszichológusi Szolgálat létrejöttét az is indokolta, hogy azokon az osztályokon, ahol nem tud folyamatosan jelen lenni a pszichológus, legalább a konzíliumi lehetőség biztosított legyen. A szolgálatot egyébként 2014-ben hozták létre a Honvédkórházban. Mindhárom telephelyen – tehát a Róbert Károly körúton, a Podmaniczky utcában és a Szanatórium utcában – dolgoznak pszichológusok. Összesen 15-en vannak: 8-an klinikai szakpszichológusok, 2-en neuropszichológiai szakpszichológusok, mellettük 3 klinikai szakpszichológus-jelölt, valamint 2 neuropszichológiai szakpszichológus-jelölt dolgozik meg.

Nehéz feladat

„Vannak olyan esetek, amikor balesetek sérültjeivel, vagy az áldozatok hozzátartozóival kell beszélgetnünk, ez mindig nagyon nehéz. Az elmúlt évben a veronai buszbaleset volt az, amely után nagy szükség volt a munkánkra. A sérültek és a hozzátartozók közül sokan még a mai napig visszajárnak" – emeli ki a szolgálatvezető, hozzátéve, szintén nagyon nehéz feladat annak feldolgozásában segíteni – ha lehet egyáltalán feldolgozni azt -, ha valaki elveszítette valamelyik végtagját vagy lebénul. „A halálesetek is nagyon megviselnek minket, még akkor is, ha az elejétől tisztában vagyunk azzal, hogy ez a lehetőség is bármikor bekövetkezhet" – mondja dr. Urbán Nóra alezredes.

1596043519

Fotó: a szerző felvétele és internet