Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A logisztikusok napját ünnepelték

Szöveg: Takács Vivien |  2018. december 3. 17:57

A XVI. kerületi Erzsébetligeti Színházban megtartott ünnepi állománygyűléssel, illetve a Magyar Ellátó Katonák emlékművének megkoszorúzásával emlékeztek a logisztikusok napjára az MH Logisztikai Központ katonái és dolgozói november 29-én, csütörtökön.

1599196930
Az állománygyűlésen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök, a logisztikusok napja alkalmából írt köszöntőlevelét. „December elsején, az egykori Anyagi-Technikai Főcsoportfőnökség megalakulásának napján, egy olyan jelentős katonai szakterület képviselőit ünnepeljük, akik gyakran kevéssé láthatóan, a háttérben dolgozva, kitartó munkával biztosítják a Magyar Honvédség működésének anyagi és technikai feltételeit. (…) Napjaink és a jövő egyaránt komoly kihívások elé állítja a logisztikát, mivel olyan jelentős feladatokban kell megfelelnie, mint a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, a Magyar Honvédség vezetőszerveinek átalakítása, szövetségesi feladataink biztosítása, vagy az Önkéntes Tartalékos Rendszer felállításához kapcsolódó logisztikai feltételek megteremtése és biztosítása" – írták.

1599196930
A köszöntőlevél felolvasását követően Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka mondta el ünnepi gondolatait. Beszédében felelevenítette: óriási szerepe volt az első világháborúban az ellátókatonáknak, akik a harcoló csapatokat támogatták, kiszolgálták és ellátták. „Nekünk, logisztikusoknak állandó készenlétben kell lennünk, mert nap mint nap újabb és újabb kihívásokkal találhatjuk szembe magunkat, amelyekre azonnal reagálnunk kell" – utalt itt a dandártábornok a terrorizmusra, az elektronikus hadviselésre vagy éppen a pilóta nélküli repülőgépekre. „Bárhogyan is alakul a logisztikai rendszer átalakítása, a logisztikára mindig szükség lesz, sőt az eddiginél még nagyobb figyelmet kell rá fordítani. Önök mindannyian felkészült, nagy szakmai tudással rendelkező, fegyelmezetten és szorgalmasan dolgozó logisztikusok" – hangsúlyozta a parancsnok. Az állománygyűlés végén elismeréseket adtak át, majd a rendezvényt a bujáki néptáncegyüttes színes műsora zárta.

1599196930
A program az MH Anyagellátó Raktárbázis Újszász utcai telephelyén, a Magyar Ellátó Katonák emléktáblájánál folytatódott. A koszorúzáson Kaposvári László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség megbízott csoportfőnöke úgy fogalmazott: „Az ünneplés mellett a mai nap az emlékezés napja is. Tisztelegjünk mindazok elődjeink emléke előtt, akik a katonai logisztika története során, békében és háborúban, katasztrófahelyzetekben és hétköznapokon becsülettel teljesítették kötelességüket a Magyar Honvédség logisztikai támogatásában."

Az ünnepi megemlékezésen az egyházak részéről Jákob János dandártábornok, a HM Protestáns Tábori Püspökség püspöke és Takács Tamás alezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze mondott imádságot.

A rendezvény időtartalma alatt a zenéről az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Budapest Helyőrség Zenekar gondoskodott.

1599196930
Fotó: a szerző és Háda István százados

Dokumentumok