Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Ludovika Zászlóaljhoz látogatott az Ohiói Nemzeti Gárda vezető altisztje

Szöveg: Révész Béla |  2016. április 8. 6:29

Több alakulatot is felkeresett már a héten az Ohiói Nemzeti Gárda hazánkba látogató vezető altiszti delegációja. Csütörtökön a gárda vezénylőzászlósa a Ludovika Zászlóaljnál tett látogatást.

1596011467

A Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda között több évtizedes az együttműködés. A felek folyamatos kapcsolattartása nem csak a hivatalos látogatásokban és tapasztalatcserékben nyilvánul meg, hanem missziós tevékenységek során is: Afganisztánban például közös kiképzőalakulatot működtettek. A legutóbbi hivatalos látogatásra Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök meghívására került sor tavaly szeptemberben. Akkor az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka, Mark E. Bartman vezérőrnagyot Simicskó István honvédelmi miniszter is fogadta.

Idén áprilisban – a Honvédelmi Minisztérium éves tervezésének megfelelően –  CSM Rodger Jones, az Ohiói Nemzeti Gárda vezénylőzászlósa érkezett az amerikaiak vezető altiszti delegációjának élén Magyarországra. A delegáció jelentőségét a résztvevők listája is mutatja, hiszen amerikai részről CSM. William Workley, CMSgt. Brian Wear, CMSgt. Christopher Combs, MSgt. John P. Tompson (az USA budapesti nagykövetségének rangidős altisztje, valamint Dan Davis őrnagy, az ODC képviselője, míg magyar részről Kriston István főtörzszászlós, az MH vezénylő zászlósa mellett Négyesi Tibor főtörzszászlós, az Összhaderőnemi Parancsnokság vezénylőzászlósa is részt vett az eseményen.
A küldöttség elsődleges célja, a tapasztalatcsere és az együttműködés további erősítése volt. A vezető altiszt elsőként az MH Altiszti Akadémián tartott előadást, majd az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél és a szolnoki alakulatoknál tett látogatást.

1596011468

Csütörtökön CSM Rodger Jones az MH Ludovika Zászlóaljhoz érkezett, eleget téve Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa meghívásának. Az Ohiói Nemzeti Gárda vezető altisztjét Molnár Zsolt ezredes, parancsnok, valamint Zsiros Tamás törzszászlós, az alakulat vezénylőzászlósa fogadta. A látogatásnak több célja is volt. Az amerikaiak betekintést nyerhettek a hazai tisztképzés struktúrájába, és tapasztalatokat cserélhettek magyar kollégáikkal. A megbeszélést követően CSM Rodger Jones a zászlóalj 3. és 4. évfolyamos tisztjelöltjeinek tartott előadást az amerikai rendszerben kiépített fölé- és mellérendeltségi viszonyokról tisztek és altisztek vonatkozásában. Az előadás a jövő tisztjei számára betekintést nyújtott a vezető altisztek szervezeti helyéről, és szerepéről, valamint iránymutatást adott az altisztek jelentőségéről a kezdő tiszt szemszögéből.

Az amerikai delegáció látogatása a III. Ludovika Viadal megnyitójával zárult.

1596011468


Fotó: Rácz Tünde

CímkékLudovika