Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katonazenekaroknak jó hírük van Németországban

Szöveg: Szűcs László |  2013. február 18. 7:26

A német szövetségi védelmi erő, a Bundeswehr főkarmesterének meghívására a napokban a németországi Hammelburgban megrendezett katona-zenekari konferencián vett részt Csizmadia Zsolt ezredes. A Magyar Honvédség főkarmestere a magyar katonazene történetéről tartott előadást.

„Tavaly júniusban, a Magyarországon megrendezett nemzetközi főkarmesteri találkozón kaptam meghívást a német főkarmestertől, Michael Schramm ezredestől, hogy a februári konferenciájukon egy előadással mutassam be a magyar katonazene történetét, a honfoglalástól egészen napjainkig. A felkérésnek természetesen örömmel tettem eleget" – mondta el hazaérkezését követően a honvedelem.hu érdeklődésére Csizmadia Zsolt ezredes.

A Magyar Honvédség főkarmesterétől megtudtuk: a Hammelburgban megrendezett négynapos konferencián a német hadsereg összes zenésztisztje, karmestere és karmesterhelyettese részt vett. Az összejövetel kiemelt vendége és előadója volt a német haderőhivatal logisztikai parancsnokságának vezetője, Manfred Nielson admirális, aki a katonazenekarok fölött is diszponál.

1595949370

Az előadások során a magyar főkarmester betekintést kapott abba, hogy miként működik a német katonazenekarok rendszere és hogyan dolgoznak az együttesek, a zenészek. Természetesen nemcsak szakmai előadások hangzottak el, hanem megvitatták az ellátottsággal, az elhelyezéssel kapcsolatos kérdéseket és a jövőbeli átalakításokkal kapcsolatos teendőket is.

Saját előadásában a Magyar Honvédség főkarmestere hangsúlyozta: bár 1100 évvel ezelőtt, a honfoglalás korában még nem léteztek katonazenekarok, ám a későbbiekben használt hangszereknek, elsősorban trombitáknak és doboknak fontos parancstovábbító szerepük volt. A hosszú arcvonalat ugyanis nem lehetett emberi szóval átfogni, szükség volt a hangszerek segítségére.

1595949370

Történelmi áttekintésében az ezredes – mint elárulta – ezt követően részletesen beszélt a magyar katonazene fejlődéséről, és szólt a ma létező katonazenekarokról, valamint feladataikról is.

„A német katonazenészek ismerik magyar kollégáikat, és a magyar katonazenekaroknak is nagyon jó hírük van Németországban. Szerencsére nagyon sokszor kapunk meghívást német fesztiválokra, és a német zenekarok is rendszeres vendégei a Debrecenben kétévente megrendezendő nemzetközi katona-zenekari fesztiváloknak. Elmondható továbbá, hogy a kiváló szakmai kapcsolaton túl remek emberi és baráti kapcsolatot ápolunk a német kollégákkal" – mondta Csizmadia Zsolt ezredes.

Fotó: bundeswehr.org