Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mi ünnepünk

Szöveg: Révész Béla |  2015. augusztus 4. 14:57

A Szent István-napi kenyér, Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája mellett a Honvédség tortáját is bemutatták augusztus 4-én, kedden a Parlament épületében az augusztus 20-i programokról tartott sajtótájékoztatón.

1595998225

Az Országházban ismertette a „A mi ünnepünk – augusztus 20. Együtt az ország" programsorozat részleteit Kun Szabó István vezérőrnagy, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Az állami rendezvényekért a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is a HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal a felelős.

1595998225

Augusztus 20-án reggel fél 9-kor a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes zászlófelvonással veszi kezdetét az ünnep a Kossuth téren, amely a honvédtisztek avatásával folytatódik. Az eseményen Áder János köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter mond ünnepi beszédet.
Az idén is megtartják a „Nyílt Parlament" napját, így augusztus 20-án minden érdeklődő díjmentesen léphet be az Országház épületébe.

1595998225

A Várkert Bazárnál délelőtt 10-től várják az érdeklődőket egész napos programokkal, de itt vágják fel majd Magyarország tortáját is, amely az idén Szó Gellért cukrászművész alkotása, egy pannonhalmi sárgabarack-pálinkás torta lett. A hagyományos délutáni aratómenetet és kenyéráldást ünnepi szentmise, majd a Szent Jobb körmenet követi, a napot pedig a szokásos tűzijáték zárja este 9 órakor.

Kun Szabó István vezérőrnagy elmondta: a Magyar Honvédség 2015-ben is aktív részese az ünnepi feladatoknak. A díszünnepség és a tisztavatás mellett – idén először – a tűzijáték lebonyolításában is részt vesznek a katonák. A kilövési helyszínek közül a Dunán két pontont is telepítenek a honvédség szakemberei, amelyek az Erzsébet híd és a Lánchíd között helyezkednek el. Az eszközöket az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái biztosítják, a hídkompokat pedig az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred aknamentesítő hajói vontatják a helyszínre és tartják majd stabilan a vízen.

1595998226

Kun Szabó István vezérőrnagy a biztonsági intézkedések kapcsán elmondta: az ünnepi programsorozatot az első perctől az utolsóig egy operatív törzs felügyeli, amely a honvédség, a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem szakembereiből áll. Mint mondta, a törzs több forgatókönyvet is kidolgozott, és minden eshetőségre felkészült. Az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránként jelenteni fog a törzsnek, annak vezetője pedig a beérkező információk alapján módosíthatja az ünnep programjait.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Szent István-napi kenyeret, amelyet idén a Pedró Pékség Kft. süt. A tönkölyös pékáru kizárólag hazai alapanyagokból, mindenféle adaléktól mentesen készült. Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája mellett Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke a Honvédség tortáját is bemutatta, amely 2015-ben a „Tessedik mézes körtetorta" nevet kapta. A sütemény ízét idén a körte és az akácméz határozza meg. Mint elhangzott, a készítők ezzel az alkotással tisztelegnek Tessedik Sámuel előtt, aki meghatározó szerepet játszott az akác magyarországi meghonosításában. A tortát régi magyar receptek alapján készítették, a ma ízvilágának megfelelően.

1595998226

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária