Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A motivációm már megvan: legyőzni a tavalyi világbajnokot!”

Szöveg: Antal Ferenc |  2019. január 3. 7:33

Két kategóriában is ezüstérmet nyert Buttás Viktória főtörzsőrmester a World Bodybuilding Physique & Sports Federation által tavaly decemberben, Thaiföldön megrendezett világbajnokságon. A HM Védelmi Igazgatási Főosztályon dolgozó altiszttel a felkészülésről, a versenyekről és a következő időszak terveiről beszélgettünk.

1599197845
A 2017-es mongóliai vb-ezüstérem után a dobogó legfelső foka volt a célja 2018-ban. Változtatott valamit az edzésmódszerén, illetve a táplálkozáson a thaiföldi vb-re való felkészülés során?

A 2017-es verseny után számos pozitív visszajelzést kaptam és magam is úgy éreztem, hogy jobb voltam, mint a Mongóliában megrendezett világbajnokság első helyezettje. Így 2018-ban az ő legyőzése volt számomra a cél, és természetesen az, hogy elhozzam az első helyet. Ezért egy teljesen új edzéstervet állítottunk össze az edzőmmel, Szécsi Dáviddal. A felkészülést azonban beárnyékolta egy komoly kéztörés szeptemberben, amit két műtéttel kellett helyrehozni. Ezért újra drasztikusan át kellett alakítani az edzéstervem, mivel a bal kezemet nem tudtam használni. A felkészülésnél speciális eszközöket és edzésmódszereket használtunk, és úgy érzem egész jól sikerült formába hoznom magam. A baleset miatt sajnos lemaradtam a Fitparádéról illetve egy külföldi versenyről is. A varratok végleges eltávolítására csak a thaiföldi VB előtt két héttel került sor.

Mennyit és miket edzett a versenyt megelőző időszakban?

A műtétek, majd az azt követő fájdalom és gyulladás miatt sajnos teljesen felborult az edzéstervem. Az első időszakban el kellett hagynunk a súlyzós edzéseket, hiszen nem tudtam emelni és fogni sem, így az aerob edzések mennyiségét megnöveltük heti 6-7 alkalomra és minimum 1 órára. Az aerob edzések mellett a nyújtásokra, a hasazásra, a pózolásokra koncentráltunk.

1599197846

Egy ilyen sérülés után azért kellett a fokozottabb motiváció?

Abban a percben, amikor eltört a kezem, egyből a verseny miatt aggódtam. A törés lelkileg nagyon megviselt, még most is eszembe jut, hogy mi lehetett volna, ha nem történik meg a baleset… Szerencsére a sport és a győzelem gondolata ismét segített abban, hogy ne zuhanjak meg. Az interneten is rengeteg történet kering olyan sportolókról, akik súlyos sérülések után sem adják fel és küzdenek az álmukért. Ezekből is sok erőt tudtam meríteni.

Milyen volt az étrendje?

A szénhidrátbevitelem nagyon alacsony volt, ami kicsit gyengítette az edzéseimet, de mivel a súlyzós edzések az elején elmaradtak, nem viselte meg annyira a szervezetem, mint ahogy gondoltam. A fehérjeadagon nem változtattunk, viszont a törés miatt a vitaminok és ásványi anyagok bevitele nagyon megnőtt. Ezek gyorsították a csont regenerálódását, valamint a gyulladások felszívódását a szervezetemből.

1599197846

Akkor ezek szerint sok volt a lemondás.

Egy átlagos sportoló is komoly sportdiétát tart fenn. Ez nálam drasztikusabban lecsökkent a baleset miatt, és ehhez még párosult a magatehetetlenség érzése is. Nagyon sok mindenben rá voltam szorulva másokra, akár az öltözködésnél, akár az edzésnél. A diétán felül a mindennapjaimat is megnehezítette ez a baleset. Azzal vigasztaltam magam, hogy csak így kihívás ez számomra az égiek szerint.

Hogyan zajlott a verseny?

52 ország több mint 500 versenyzője indult a versenyen. Mi már pár nappal korábban kiutaztunk Thaiföldre, hogy a szervezetem hozzászokjon az időeltolódáshoz és a helyi klímához, hiszen ezek a körülmények is befolyásolják a szervezet működését. Ezeket figyelembe véve kellett tartani a táplálék- és folyadékbevitelt. A szállásunk elfoglalását követő időszakban pihentem, várost néztem, valamint ellenőriztük a verseny helyszínét is, hogy minden rendelkezésemre álljon, amire a versenyen szükségem van. Ezt követte egy regisztrációs nap, ahol minden versenyzőnek a saját versenyruhájában kellett részt vennie. A szervezők ellenőrizték, hogy a versenyzők ruházata, cipője megfelel-e a szabályoknak, valamint a megfelelő kategóriába neveztek-e. Aztán következett a mérlegelés. A versenyt megelőző másfél napban már csak pihentem és csak az étkezésre figyeltem, gyakoroltam a pózolást, valamint a színpadi fellépésemet, továbbá elmentem szurkolni a magyar csapat versenyzőinek, akik színpadra álltak. A versenyem napján hajnalban keltem, majd a smink, a frizura és a barnítás után következett az izomzat bemelegítése, közben folyamatosan figyelve az edzőm által meghatározott nagy mennyiségű szénhidrátbevitelre. Ekkorra már olyan mértékű a folyadékhiány, hogy az agy lelassul. Az utolsó héten ugyanis drasztikus vízhajtáson megyünk keresztül, ami azt jelenti, hogy a kezdeti napi nyolc liter folyadékról szinte nullára csökkentjük a mennyiséget. Ez a fajta állapot nálam úgy nyilvánult meg, hogy kerültem a társaságot, minden apró dolog zavart és a koncentrációmban is éreztem, hogy lassabban tudom megcsinálni a pózokat. A színpadon a bírák többféle szempont szerint pontozták a versenyzőket: nagyon fontos a megjelenés, az összhang, a kisugárzás, de legfőképp a test arányait, az izmok szárazságát és szimmetriát nézik, mely után alakul ki a végső sorrend. Nagyon örültem a két ezüstéremnek, hiszen az első helyezett egy négyszeres világbajnok lett, a 2017-es világbajnok pedig ezúttal az ötödik helyen végzett. Ez is megerősített abban, hogy a sérülésem ellenére nagyon sokat fejlődtem, jobb formába kerültem és sokkal magabiztosabb lettem.

1599197846

Mik a tervei a következő időszakra?

Sosem vagyok elégedett magammal, hiszen titkon mégiscsak aranyat szerettem volna. Most pihenéssel, regenerálódással és az energiaraktárak feltöltésével telik a következő időszak. December végén már volt edzésünk is, januártól pedig újrakezdjük az alapozást, aztán meglátjuk, mit hoz a sors. A motivációm már megvan: legyőzni a tavalyi világbajnokot!

1599197847

Fotó: Buttás Viktória főtörzsőrmester magánarchívuma