Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt film, amit meg kell néznünk 2019-ben

Szöveg: Révész Béla |  2019. január 3. 9:40

Nem voltunk elkényeztetve háborús filmek tekintetében a mögöttünk álló esztendőben. A műfaj mélyrepüléséről talán még korai beszélni, de a nívó jócskán az elvárt alatt maradt. Lássuk, melyik öt filmben bízunk a legjobban 2019-ben. Talán szerencsésebb év lesz.

Greyhound

Tom Hanks jó érzékkel vette észre a minőségi háborús filmek piacán tátongó óriási rést, így nem sokat hezitált: egyszerre két mozit is forgat rövid idő alatt. A jövő március-áprilisra ígért Greyhoundban nemcsak főszerepet játszik, de a forgatókönyvet is ő jegyzi. A sztori Ernest Krause kapitányról szól, aki az U-bootoktól hemzsegő vizeken igyekszik épségben átvezetni egy szövetséges flottát. A rendező Aaron Schneider, Hanks mellett Elisabeth Shue, Stephen Graham és Rob Morgan lesz látható a főbb szerepekben.

1599197849


Kamikaze

Valószínűleg Kamikaze címmel fog kijönni Mel Gibson új filmje. Az eredetileg Destroyer névre keresztelt alkotást ugyanis Nicole Kidman egy ugyanilyen című, bivalyerős filmmel előzte be. Gibson most nem lutrizott, ugyanabba a csatába kalauzolja el a nézőt, ahol Desmond Doss, a fegyvertelen katona is küzdött. Az okinavai küzdelem középpontjában azonban ezúttal nem a szárazföldek, hanem a flotta áll majd, főszerepben azzal a rombolóval (és legénységével), amely 22 kamikazetámadás után sem süllyedt el. Főszerepre Mark Walhberget várjuk, s vele együtt a jövő év kiemelkedő háborús filmjét is. Ismerve Gibson kvalitásait, talán nem alaptalanul.

1599197849


Danger Close

A Long Tannál tomboló csatát mutatja be a Danger Close. Az ausztrál és új-zélandi katonák valamivel több, mint 100 főből álló szakasza 1966. augusztus 18-án igen kilátástalan szituációba keveredik a vietkongok ellen indított támadás során. A támadókból hamar csapdába esett védekezők lesznek, és már csak az életben maradás a cél. Gallipoli után jöhet az újabb ausztrál katonás mozi, ami igen látványosnak ígérkezik. Ha nem szórják tele moralizálással, akár az utóbbi évek meglepetésfilmje is lehet belőle.

1599197849


D-Day Assassins

Egy Piszkos tizenkettő klón is bekerült a válogatásunkba. A sztori hasonló a jól ismert történethez, csak itt tizenhárman lesznek. A helyszín a megunhatatlan Normandia, az idő természetesen a partraszállás napja. Mielőtt plágiumot kiáltanánk, az eredeti sztori állítólag ez volt, így az 1967-es alapmű is innen merített ihletet. A rendező Andrew Jones, a főbb szerepekben Ciaron Davies, Mark Homer és Derek Nelson lesz látható.

1599197849

    

No Better Place To Die

Tom Hanks másik filmje (micsoda meglepetés) a normandiai partraszállás három napját öleli fel. A színész a moziban producerként vesz részt, a rendezői széket pedig az a vietnami veterán Dale Dye kapta, aki az 1986-os Szakasz óta tanácsadóként és színészként is kirobbanthatatlan Hollywood háborús mozijainak környékéről, s akivel Hanks már dolgozott a Ryan közlegény megmentésében. A sztori a La Fiére-híd védelméről szól, amelyért egy maroknyi katona küzd hihetetlen elszántsággal. Mint mondják, a kis létszámhoz viszonyítva ez volt az egyik legvéresebb küzdelem. Ha csak fele olyan jó lesz, mint a Ryan, meg is van az év mozija.

1599197849

 

Címkékkultúra