Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO Déli Stratégiai Konferenciáján vett részt a Honvéd Vezérkar főnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. október 12. 21:48

Nápolyban, a Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság adott otthont a NATO Déli Stratégiai Irány konferenciának október 11−12-én.

A találkozón a szövetségi rendszer déli régióját érintő biztonsági kihívásokat tárgyalták az érintett országok vezérkarfőnökei − a megbeszélésen hazánkat dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök képviselte.

A NATO-tagállamok egyidejűleg két stratégiai irányból − keletről és délről − néznek szembe kihívásokkal és fenyegetésekkel. A keleten jelentkező fenyegetések kapcsán a legkézenfekvőbb válasz a kollektív védelem megerősítése és az erő demonstrálása, melynek stratégiai koncepciója a válságzónák állami szereplőinek elrettentése. Ugyanakkor a megsokasodott NATO-gyakorlatok mellett látványos változás a nyolc keleti szövetséges ország területén felállított NATO Erőket Integráló Elemek (NATO Force Integration Unit − NFIU), valamint a 2017-től kezdődő, az egymást rotáló NATO zászlóalj-harccsoportok Baltikumba és Lengyelországba történő telepítése.

A szövetség déli irányában jelentkező kihívásai jellemzően a nem megfelelően működő államok területén tapasztalhatóak. Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan a két kihívást jelentő fenyegetettség metszéspontjában fekszik; mint Ukrajna szomszédja és mint migrációs tranzitország. Hazánk számára fontos a megfelelő egyensúly megtalálása a keleti és déli irányú kihívások kezelésében.
Többek között ezt a célt szolgálja a NATO 2014-es walesi csúcstalálkozóján útjára bocsátott Védelmi Képességépítési Program is. A program segíti a válságkörzetekben fekvő országok stabilitásának növelését, amely egyúttal jó lehetőség az Európát sújtó migrációs és menekültválság okainak kezelésére is.

A déli stratégiai irány célja, hogy a NATO képes legyen megelőzni, csökkenteni, illetve megakadályozni a délről érkező fenyegetéseket. Magyarországot a déli stratégiai fenyegetés közvetlenül érinti, ennek következményeként a Magyar Honvédség 2015 óta jelentős erőkkel vesz részt a migrációs válsághelyzet kezelésében.

A témát érintően Magyarország álláspontja, hogy a konfliktust a probléma gyökerénél kell kezelni. Ennek a stratégiai célnak az érdekében született döntés 2002-ben a Magyar Honvédség afganisztáni, 2013-ban az afrikai és 2015-ben az iraki szerepvállalásáról az ISIL/DAESH elleni nemzetközi koalíció keretein belül. A katonai felső vezetés a közel-keleti és az észak-afrikai államok konszolidációjától azt várja, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás kezelhető szintre csökken.

1596021346