Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EUTM Mali műveletről vitáztak a parlamentben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. október 12. 21:07

A Fidesz, a KDNP és az MSZP is támogatásáról biztosította, a Jobbik viszont ellenezte az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló beszámoló elfogadását a javaslat október 12-ei, szerdai Országgyűlési vitájában.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes felidézte: 2013-ban döntött az Európai Unió a Mali Kiképző Művelet létrehozásáról, majd később kétszer is meghosszabbította az eredetileg 15 hónapra szóló mandátumot, a magyar kormány pedig határozatban engedélyezte, hogy a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 15 fő, legfeljebb 2018. május 18-ig részt vegyen a műveletben.

1596021345

Az államtitkár beszámolója szerint jelenleg három magyar honvéd, két kiképző altiszt és egy összekötő főtiszt szolgál ebben a misszióban, így ők a mandátum meghosszabbításával lehetőséget kapnak, hogy tovább öregbítsék a Magyar Honvédség misszióban szolgáló katonáinak hírnevét.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának kiteljesedését, és aktív részt kíván vállalni az EU válságkezelő műveleteiben, nem csupán az európai kontinensen, hanem – szolidaritásunk kifejezéseként – korlátozott számban más földrészen is. Az EUTM Mali műveletben való további magyar katonai részvétel megfelel e törekvéseknek – tette hozzá.

Fotó: Bruzák Noémi (MTI)