Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösségi szolgálaton vettek részt a diákok

Szöveg: M. B. H. |  2016. október 12. 21:00

Középiskolás diákok tisztították meg a Farkasréti temető katonai parcellájában nyugvó hősök sírjait.

1596021344

A Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány szervezésében középiskolás fiatalok tisztítottak meg hősi sírokat a Farkasréti temető katonai parcellájában a napokban. A BMSZC Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnáziuma és a Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjai az 50 órás iskolai közösségi szolgálat keretében ragadtak metszőollót és gyalogsági ásót, hogy az egykor a hazáért életüket adó katonák végső nyughelyét illő rendbe hozzák.

A tíz diák „bemelegítésként" a hagyományosnak mondható „történelemórán" vett részt. Mátyás Botond Hunor hadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 1. Katonai Igazgatási Központ hadisírgondozó szaktisztje ez alkalommal nem egy-egy katona életútját ismertette meg a résztvevőkkel, hanem a katonai parcella a történetét mesélte el. Elhangzott: 113 éve kezdődtek el a területen a katonai temetések, így rendkívül változatos képet mutatnak a parcellában található síremlékek mind nemzetiségi, mind művészeti értelemben.

1596021344

Ezúttal a VK8-as számú parcella területén zajlottak a munkálatok, melyek során több olyan sír is megtisztult, amelyek korábban alig látszottak ki a növénytakaró alól. A negyven, többségében katona földi maradványait tartalmazó csontkamra környezete is megszabadult a lehullott levelektől. A fiatalok fát vágtak, leveleket gereblyéztek, zöld hulladékot szállítottak el. Persze nem néma csendben folyt a munka, az Alapítvány kuratóriumának tagjai, Steinbach György alezredes, Sándor András alezredes és Pataki József nyugállományú alezredes katonatörténetekkel szórakoztatták az önkénteseket.

Ez az alkalom tekinthető a halottak napja előtti hadisírgondozó tevékenység kezdetének, melyet budapesti diákok végeznek a Farkasréti temetőben. Az 50 órás iskolai közösségi szolgálat keretében folyamatos lesz a parcella karbantartása, így méltó helyen nyugodhatnak a hazáért életüket adó hősök.

1596021344

Fotó: Steinbach György alezredes és a szerző felvételei