Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben

Szöveg: Soós Gyula őrnagy |  2016. október 12. 22:06

Több helyszínen rendeztek megemlékezést október 6-a alkalmából Veszprémben.

A városban települt katonai szervezetek számára a megemlékezés-sorozat a Szent Imre templomban kezdődött. Az aradi tizenhárom tiszteletére szervezett ökumenikus istentiszteleten Márfi Gyula veszprémi érsek közreműködésével imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért.

1596021346

A városi megemlékezés az Alsóvárosi temetőben, Zombath István honvéd ezredes sírjánál folytatódott. Zombath István részt vett az 1848/49-es honvédség megalakításában, tevékeny szerepe volt annak felfegyverzésében. A világosi fegyverletétel után ő is osztozott a magyar törzstisztek sorsában, s bajtársaival együtt az aradi várba szállították, ahol a hadi törvényszék 14 év várfogságra ítélte. Négy év börtönbüntetés letöltése után kegyelmet kapott és szabadon engedték. Némedi Lajos alpolgármester beszédében elmondta: „ez a nap nem csak a kitörölhetetlen fájdalomé, mert a tény, hogy sokan adták az életüket a szabadságért, büszkeséggel kell, hogy eltöltsön bennünket."  A délelőtti megemlékezést a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak műsora zárta.

1596021347

A katonai szervezetek vezetői 14 órakor a Dózsavárosi temetőben, Kovács Imre honvéd tűzmester emléktáblájánál folytatták a koszorúzást. Kovács Imre szolgált a szabadságharc idején, később Veszprém város polgármestere lett. A Dózsa György Általános Iskola diákjainak műsora után Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő ünnepi beszédében kiemelte: „a tizenhárom aradi vértanú példája azt mutatja, hogy nem a könnyebbik utat kell, hogy válasszuk, hanem azt, ami a nemzet javát szolgálja."

1596021347

A városi központi megemlékezésen, a Török Ignác utcai aradi vértanúk emlékműnél Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Dominek Anna és Hatás Andrea színművésznők előadása után Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka mondott ünnepi beszédet. „Október 6. nemzeti gyásznap. Ma azokra a neves és névtelen hősökre emlékezünk, akik megteremtették egy polgári Magyarország alapjait" – fogalmazott.

Az ünnepi megemlékezés végén Zentai László ezredes, helyőrségparancsnok, Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, valamint Soós Gyula őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság veszprémi központjának parancsnoka közösen helyeztek el koszorút az emlékműnél.

1596021347

Fotó: 3. TÉK