Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO jövőbeni műveleteiről tanácskoznak Budapesten

Szöveg: Snoj Péter |  2018. november 6. 15:12

Háromnapos munkatalálkozót tart a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (Allied Command Transformation – ACT) Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Üllői úti intézményében. A november 6-8. között megrendezett konferencián stratégiai tervezéssel, valamint a szövetség jövőbeni műveleteivel foglalkoznak. 

1599195416
A Honvédelmi Minisztérium képviseletében dr. Vezekényi Csaba védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a találkozón részt vevőket. Mint beszédében elmondta, napjainkban összetett biztonsági környezetben élünk, amely rendkívüli sebességgel változik, ezzel folyamatosan kihívások elé állítva a NATO-t. Hozzátette: éppen ezért szükséges közös álláspontra jutni a jövő védelmi terveit és a katonai műveleteket illetően. „Ezáltal lehetőségünk nyílik arra, hogy jobban összeegyeztessük nemzeti védelmi terveinket, és szembenézzünk a jövő adta kihívásokkal, valamint új lehetőségeket teremtsünk" – fogalmazott dr. Vezekényi Csaba.

1599195416
A honvédelmi tárca védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy ebből a folyamatból Magyarország is kiveszi a részét, és külön erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy készen álljon a technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségek kihasználására. Dr. Vezekényi Csaba azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az új lehetőségek mindig magukban hordoznak új kihívásokat is, amikre fel kell készülni. „Hogy megfelelő választ adhassunk a jövő kihívásaira, Magyarország nemrégiben elindította a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amely az elmúlt huszonöt év legátfogóbb képességfejlesztése" – emlékeztetett. Mint fogalmazott, nemzeti védelempolitikánk megerősítése mellett a program egyben bizonyíték is arra, hogy hazánk megbízható szövetséges, és kész teljesíteni vállalásait. Dr. Vezekényi Csaba helyettes államtitkár arra is rávilágított, hogy a NATO által támasztott elvárás – miszerint nagyobb reagálóerőt kell biztosítani a szövetség számára – igencsak megterhelő egy olyan kis ország számára, mint Magyarország. Éppen ezért a jövőre vonatkozó képességfejlesztő projekteket úgy kellett kidolgozni, hogy azok a nemzetközi elvárást is és egyben hazánk gazdaságát és védelmi stratégiáját is szolgálják.

1599195416
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Üllői úti intézményében folyó háromnapos tanácskozáson kiemelt szerep jut a NATO Védelmi Tervezési Rendszerével harmonizáló Hosszútávú Katonai Transzformáció (Long-Term Military Transformation – LTMT) program végrehajtásának. E program két alapvető dokumentumát a „Stratégiai Előretekintés" (Strategic Foresight – SFA) és a „Szövetség Jövőbeni Műveleteinek Keretei" (Framework for Future Alliance Operations – FFAO) adják. Ezen jelentések a Szövetség leendő műveleteinek lehetséges politikai, gazdasági, környezeti, társadalmi és technológiai környezetét jellemzik azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak a NATO védelmi és biztonsági kihívásainak azonosításához és az azokra adandó válaszok megtervezéséhez.

A háromnapos konferencia közel százhúsz – magyar és külföldi – fő részvételével zajlik.

1599195417
Fotó: Szabó Lajos zászlós