Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO Katonai Bizottságának elnökét fogadta a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. július 13. 8:28

A Nyugat-Balkán stabilitása számunkra stratégiai prioritás – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután július 10-én udvariassági látogatáson fogadta Sir Stuart Peach légi marsallt, a NATO Katonai Bizottság elnökét.

1596082226

A tárgyaláson Benkő Tibor kiemelte, hogy Magyarország több évtizede jelentős hozzájárulója a nyugat-balkáni békefenntartó műveleteknek, melynek keretében a Magyar Honvédség műveleti részvételének közel kétharmadát a régióban szolgáló magyar katonák adják. Magyarország a Harcászati Tartalék Zászlóalj vezető nemzeteként a KFOR legnagyobb hozzájárulói közé tartozik – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kiemelte: a júniusi Globális Erőgeneráló Konferencián Magyarország megerősítette a további hozzájárulását, valamint szándékát a KFOR parancsnoki beosztás átvételére 2021. novemberétől egy év időtartamra.

1596082227

A megbeszélés további témája volt a NATO állam- és kormányfőinek walesi csúcstalálkozóján elfogadott kötelezettségvállalás, valamint a Magyar Honvédség modernizálásáról szóló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program. Benkő Tibor kiemelte, hogy Magyarország védelmi kiadásai 2024-re elérik a hazai össztermék 2%-át. Mint mondta, a növekvő védelmi kiadásokra alapozva az elmúlt évtizedek legambiciózusabb és legátfogóbb haderőfejlesztési programja zajlik jelenleg hazánkban.

1596082227

A honvédelmi tárca vezetője leszögezte: a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság létrehozása a tervek szerint halad. A parancsnokság Magyarország és Horvátország alulról jövő kezdeményezése volt, mellyel tovább kívánták erősíteni a NATO vezetés-irányítási kapacitását a kelet-közép-európai térségben – emelte ki Benkő Tibor. Mint mondta, a Parancsnokság békeidőben a képességfejlesztés, interoperabilitás, kiképzés és gyakorlatok, valamint válságkezelés regionális motorja lesz, miközben fő feladatként hozzájárul a szövetség védelméhez.

1596082228

Az elmúlt időszakban egyre inkább felértékelődött a különleges műveletek szerepe a nem-hagyományos biztonsági fenyegetéseinek kezelésében. Ennek megfelelően, a régióra jellemző évtizedes együttműködés alapján vette kezdetét a Különleges Műveleti Komponens-parancsnokság létrehozása regionális partnereink (Szlovénia, Szlovákia, Horvátország és Ausztria) támogatásával – jegyezte meg a honvédelmi tárca vezetője.

1596082228

A közelmúlt rendkívüli eseményeit figyelembe véve a honvédelemi miniszer kiemelte, hogy a NATO sikeresen reagált a világjárványra. Az új kihívások mindig új biztonsági protokollok kidolgozását eredményezik, így örömmel vettük, hogy a júniusi védelmi miniszteri értekezleten elfogadott COVID műveleti terv lehetővé teszi számunkra, hogy szükség szerint kollektív választ adjunk a járvány újabb hullámaira is – hangsúlyozta Benkő Tibor.

1596082226