Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO nemcsak érdek-, de értékszövetség is

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. november 27. 12:33

„A NATO a XXI. századi kihívások láttán nemcsak érdek-, hanem értékszövetséggé kovácsolódott össze” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter november 27-én, pénteken a Parlamentben tartott nemzetközi NATO-konferencián.

1596004589

A miniszter a „NATO 2015: védelmi és biztonsági adaptáció" című konferencián elmondta: az új fenyegetések mellett a régiek is jelen vannak a mai világban, és a szövetségnek ezekkel szemben kell megvédenie a tagállamait, illetve az embereket. „Szerintem jó ügy mentén jött létre a NATO és a jó ügyet szolgálja" – hangsúlyozta, azzal együtt, hogy nem szabad elfelejteni: emberek alkotják a szövetséget és a hadseregeket is, ezért meg kell becsülni a katonákat, azokat, akik szolgálják a hazát.

1596004589

Szólt arról is, hogy a most Európában tapasztalható migráció beláthatatlan következményekkel járhat mind biztonsági, mind kulturális értelemben, ezért ezzel mindenképpen foglalkozni kell.

A tárcavezető szerint napjaink legnagyobb veszélye a terrorizmus, amivel szemben meg kell találni a megfelelő válaszokat, és ki kell alakítani a terrorszervezetek elleni hatékony fellépés kereteit. „Össze kell zárnunk, miközben meg kell őriznünk a NATO elrettentő képességét is" – jelentette ki Simicskó István. Hozzátette, hogy ezért vállalta Magyarország a védelmi költségvetésének növelését és a hadsereg fejlesztését. Rámutatott, hogy Magyarország eddig is sokat tett a szövetségért: 1000 honvéd teljesít szolgálatot missziókban, és a schengeni határ védelmével Európa biztonságáért is áldozatokat hoz.

1596004589

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédében elmondta: az észak-atlanti szövetség az elmúlt években egy egyre változó biztonságpolitikai környezetben tevékenykedik, és a kollektív védelem az utóbbi időben újra nagy jelentőségre tett szert. Ugyanakkor a NATO továbbra is egységes a transzatlanti összetartozás és szolidaritás megerősítésében. „Napjainkban is szolidárisnak kell lenni azokkal az államokkal, amelyek közvetlen veszélyben érzik magukat, legyen szó akár a Baltikum, Lengyelország és más szövetségesek katonai fenyegetettségéről, vagy a terrorizmus és radikalizmus térnyeréséről a tőlünk távolabb eső régiókban" – tette hozzá.

1596004590

A menekültválságról szólva megjegyezte, hogy azt csak a probléma forrásánál lehet kezelni, ezért Észak-Afrikában és a Közel-Kelet egyes részein segíteni kell abban, hogy helyreálljon az államok működése. Hozzátette, hogy a migrációs válság kezelése ugyan nem a NATO feladata, de a partnerségi kapcsolatok és eszközök révén a szövetségnek is támogatnia kell az említett térségek stabilitását. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a következő időszakban fokozott hangsúlyt kell helyezni a fenti kihívások kezelésére, és ebben a folyamatban a politikusokon és a katonai szervezeteken túl a civileknek is komoly szerep kell, hogy jusson, mégpedig a társadalom ellenálló képességének növelésében – tette hozzá.

1596004590

Az Országház delegációs termében rendezett konferencián előadást tartott mások mellett Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára és dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes.

1596004590

Fotó: Tóth László