Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nemzeti emlékezet helyei

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tóth László |  2020. március 6. 21:17

Ünnepi keretek között adták át a Fiumei úti sírkert két felújított épületrészét március 6-án, pénteken Budapesten. A Nemzeti Örökség Intézete rendezvényén Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes képviselte a honvédelmi tárcát.

1596076854

A nemzeti emlékhely legnagyobb épületének, a kettős árkádsor északi részének, valamint a Salgótarjáni utcai zsidó temető falának rekonstrukciós felújítása alkalmából tartott ünnepség köszöntőjében Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója kiemelte: intézményük mérföldkőhöz érkezett, mivel a most átadott épületrészek a sírkert legimpozánsabb és kiemelt fontosságú egységei. Az Intézet célja, hogy a most felújított épületrészek átadásával folytassák azt a folyamatot, melynek során történelmi és kulturális örökségünk itt található emlékhelyei eredeti állapotukban fogadják a nagyközönséget, mondta a főigazgató.

1596076854

Dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzet nagyjainak sírkertjében történetek százai vesznek minket körül: emlékek azokról a magyarokról, akiknek munkássága beépült a magyar emlékezetbe, és a magyar lelemény hírnevét gazdagította a világban. A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a 19. század végére a köztemető nemzeti kegyhellyé, az emlékezés helyévé vált. A sírkertben nyugvók mind részei egy olyan közös mítosznak – a magyar lelemény mítoszának –, amelyet minden magyar hall és ismer, éljen a világ bármely pontján. Az emlékeket őrző tárgyak állapota rólunk, mai utódokról tanúskodik, Magyarország kormánya éppen ezért tartotta fontosnak a sírkert épületrészeinek felújítását, tette hozzá a miniszterhelyettes.

A több mint két és fél évig tartó felújítási és restaurálási folyamat után átadott épületek az érintett sírkertek nyitvatartási idejében látogathatók.

GALÉRIA