Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rendszerből kivált katonák elhelyezkedését segítik

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. október 26. 7:23

2012. szeptember 1-jétől változott a közszolgálati tartalékállomány rendszere: ettől a dátumtól a közszolgálati tisztviselőkön kívül a hivatásos katonákra is kiterjesztették a tartalékállományba helyezetteket nyilvántartó rendszert (TARTINFO), a közszolgálat speciális „munkaerő-közvetítő” rendszerét. A változásokról Kovács Tamást, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályának vezetőjét kérdeztük.

1595943635

Mit kell tudni a TARTINFO-rendszer lényegéről?

A közszolgálati tartalékállomány rendszere korábban csak azt a célt szolgálta, hogy a felmentési idejüket töltő közszolgálati tisztviselők részére a közigazgatáson belül új állást találjanak. A TARTINFO-rendszer működésének hatékonyságát biztosítja, hogy a közigazgatási szerveknek az üres, feltölteni kívánt állásokat központilag be kell jelenteniük a TARTINFO-rendszeren keresztül. Ebbe a rendszerbe kerülhetnek a tartalékállományba helyezett köz- és kormánytisztviselőkön túl szeptember 1-jétől a szervezetből kiváló hivatásos katonák és a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai is. A TARTINFO-ba bekerültekkel kapcsolatos tevékenység a kormányzati személyügyi igazgatási feladatokat ellátó Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) szervezetében összpontosul.

Mi a célja ennek a változtatásnak?

A cél az, hogy az adott szervezetből kiváló egyenruhások a közigazgatás rendszerén belül új állást találhassanak. A tartalékállomány új rendszerét a magyar közszolgálat újjászervezése, a karrierlehetőségek kibővítése és a közszolgálati életpályák összehangolása érdekében – a közszolgálati életpályák összehangolásáról szóló 1207/2011. kormányhatározatban foglaltak szerint – dolgoztuk ki. E rendszer informatikai támogatását a tartalékállományba helyezetteket nyilvántartó rendszer, azaz a TARTINFO látja el.

Kik kerülhetnek a Magyar Honvédség állományából a TARTINFO-rendszerbe?

A humánstratégiában fogalmazódott meg, hogy meg kell teremteni a haderőből önhibájukon kívül kilépő legalább százados, illetve főtörzsőrmester rendfokozatot elért, vagy legalább huszonöt év szolgálati idővel bíró hivatásos katonák „második", közszolgálati pályafutásának lehetőségét. Ennek megfelelően a jogállási törvényben kialakítottuk a honvédségi rendelkezési állomány egy sajátos csoportját, amely a közigazgatási tartalékállományhoz kapcsolódik. Ebbe a csoportba azok tartozhatnak, akik legalább százados, illetve főtörzsőrmester rendfokozatot értek el, és beosztásuk létszámcsökkentés vagy átszervezés miatt megszűnt, illetőleg a rendfokozatukra előírt maximális várakozási idő lejárt, vagy pedig legalább huszonöt év szolgálati idővel rendelkeznek és szolgálati viszonyukat egészségügyi, pszichikai okból szüntették meg.

1595943635

Mennyi ideig tartozhatnak az érintettek a rendelkezési állomány ezen csoportjába?

A meglévő szolgálati idejüktől függően 3-16 hónapig. Az irányadó szolgálati idő hosszának megállapítása a felmentési idő és a végkielégítés mértéke alapját képező szolgálati idő számítására vonatkozó szabályok szerint történik.

És miként kerülnek ki a csoportból? Milyen juttatásokban részesül a csoportba tartozó katona?

E sajátos rendelkezési állományba tartozás időtartama alatt a katona végig az illetményét kapja, azonban végkielégítésre nem lesz jogosult. És hogy lehet kikerülni belőle? Kevésbé optimális esetben a rendelkezési állományban tölthető idő lejár. Optimális esetben azért kerülhet ki az illető a csoportból, mert a rendelkezési állomány időtartama alatt más közszolgálati munkakörbe, közszolgálati jogviszonyba helyezik át. Ebben az esetben a Hjt. alapján a végkielégítés alapjául szolgáló megszerzett idő beleszámít a következő jogviszony tekintetében végkielégítést megalapozó szolgálati időbe. Megszűnik a csoporthoz tartozás az érintett kérelmére is, ha ezt munkaviszony létesítése miatt kéri. Ilyenkor a rendelkezési állományban tölthető idő még hátralévő ki nem töltött részére számított távolléti díjra jogosult. És ugyanígy akkor is kikerül a csoportból, ha a honvédségen belül helyezik beosztásba.

Hogyan kerülhetnek a hivatásos katonák közigazgatási tartalékállományba?

Önkéntes alapon, de azt azért megjegyezném, hogy a „tartalékállomány" fogalmat a katonák jogállási törvénye a fogalomzavarok elkerülése érdekében – a Belügyminisztériummal szemben – szándékosan nem vette át. A közigazgatási tartalékállományba kerülést kérő katona adatait a TARTINFO-rendszerben regisztrálják, a KIH pedig kormányzati személyügyi feladatokat ellátó szervként összeveti a munkáltatói oldalról bejelentett, megüresedő álláshelyeket a nyilvántartott személyek adataival. Így tehát a rendszer a munkaerőt kereső közigazgatási szervek részére nyújt támogatást.

1595943635

Vannak egyéb olyan tényezők, amelyek segítik a hivatásos katonák elhelyezkedését a közigazgatásban?

A közigazgatási tartalékállomány rendszerén keresztül közszolgálati vagy kormányzati szolgálati jogviszonyt, illetve más hivatásos szolgálati jogviszonyt létesítő katonák az előírt képesítési feltétel hiányában is betölthetik új munkakörüket, amennyiben vállalják, hogy az előírt képesítést két éven belül megszerzik. Ehhez az átképzés lehetőségét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztosítja majd. A katonai szolgálatból önhibájukon kívül kiváló hivatásos katonák is lehetőséget kapnak a közszolgálati életútra történő átlépésre, összhangban a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programban foglaltakkal.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária és archív