Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japánban már tervezik a következő generációs vadászgépet

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. október 25. 22:00

A japán védelmi minisztérium az elkövetkezendő öt év során megkezdi az új, F–3 névre keresztelt vadászrepülőgép fejlesztését – írja az Aviation Week. Sorozatgyártása elképzelések szerint 2027-ben kezdődhet meg.

Az új vadászgép kategóriájában felülmúlja majd az F–22 Raptor és az F–35 Lightning II-es típusokat is. A tervezés során nagy hangsúlyt kap az alacsony láthatóság és az igen erős hajtómű.

A japán Mitsubishi Heavy Industries jelenleg már dolgozik egy ötödik generációs repülőgép, az ATD-X Shinshin megvalósításán, melynek első példánya tervek szerint 2014-ben emelkedhet a levegőbe. Arról azonban egyelőre nincs információ, hogy a később létrehozandó F–3-as típusba beépítik-e az ATD–X rendszereit, felhasználják-e annak technikai újításait. A repülőgépet többek között Multimode Radarral (MMR), rádióelektronikai-harc és ellentevékenységi rendszerrel látják el, valamint alkalmazzák az „önjavító, önellenőrző repülésvezérlés képességet" (Self Repairing Flight Control Capability – SRFCC) is, amely a sérülés mértékétől függően, képes teljesen helyreállítani a repülőgép irányíthatóságát.

1595943634

Első alkalommal még a 2010-es évben látott napvilágot az a hír, hogy Japán egy új vadászgép fejlesztésén dolgozik, mely projekt akkor az i3 nevet kapta. A védelmi minisztérium a TRDI-t (Japan Defence Agency´s Technology Research and Development Institute) bízta meg annak fejlesztésével. Az F–3-as kísérleti-tervező munkálatait 2016–2017-ben kezdik meg, a prototípus elkészülése és első repülése várhatóan 2024–2025-re valósul meg. A repülőgépnek nem lesz pilóta nélküli verziója, az F–3-ast is ember vezeti majd.

Japán az új típusból nem kevesebb, mint 200 darabot vásárolna. A szigetország védelmi minisztériumának közleménye szerint, az F–3-asok az akkor már kiöregedő, jelenleg hadrendben álló F–2-eseket és F–15J/DJ-ket váltják majd le.

Tervek szerint, a jövőben az új típust az F–35-ösökkel együtt üzemeltetik. Egyelőre nem ismert, hogy a későbbiekben bevonják-e a fejlesztésbe az Egyesült Államokat is, ugyanis közel párhuzamosan folyik az USA-ban az F–35-ösök leváltására szolgáló típus tervezése. A légierő F–X, a haditengerészet pedig F/A–XX néven említi a projekteket.

Információk szerint nem kizárt a két ország együttműködése sem egy közös fejlesztésű vadászgép létrehozásában. Természetesen, ha úgy adódik, Japán egy sor technológiát ajánl majd fel az Egyesült Államoknak saját projektjeikhez.

1595943634

Az F–3-as hajtóművének előállításával a japán Ishikawajima-Harima Heavy Industries (IHI) foglalkozik, melynek maximális tolóerejét 15 ezer tonnásra tervezik. Összehasonlításképpen az F–35-ös F135-ös hajtóműve 12 ezer 700 tonna tolóerőt biztosít, utánégetővel ez 19 ezer 500 tonnára módosul. A kéthajtóműves japán típus erőforrásainak kialakításához az F–22-es F119-eséhez hasonló technológiai megoldásokat használnak fel.

Továbbá a TRDI az elektronikai harc megvívására szolgáló rendszereket is fejleszt, mely a típus alapfelszereltsége lesz. A szigetország katonai vezetése egyelőre nem ismertette, hogy az új típus mely generációt képviseli majd. A Jane’s információi szerint a japánok már a hatodik generációs típus fejlesztésén dolgoznak.

Címkékhaditechnika