Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A rendszerváltozás utáni első honvédelmi miniszterre emlékeztek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. december 21. 22:10

Für Lajos szerény és emberséges, a szív és a jellem műveltségével egyaránt rendelkező politikus volt, aki minden pillanatban hazája érdekeit tartotta szem előtt – fogalmazott dr. Simicskó István december 21-én, Budapesten, a két évvel ezelőtt elhunyt egykori honvédelmi miniszter tiszteletére rendezett megemlékezésen.

1596006028

1975 és 2013 közötti, Damjanich utcai otthona előtt emlékeztek születése 85. évfordulóján Für Lajosra hétfő este. A főváros VII. kerületében álló ház falán elhelyezett domborműves emléktáblánál családtagok, barátok, egykori kollégák, harcostársak idézték fel a rendszerváltás utáni első honvédelmi miniszter életútját.

1596006029

Dr. Simicskó István beszédében úgy fogalmazott: Für Lajos történelmi időszakban lehetett politikus, és amikor visszagondolunk tevékenységére és a rendszerváltás korára, méltán tekinthetjük őt a szóban forgó idők egyik meghatározó személyiségének. „Két jellemvonása biztosan maradandó: az egyik a magyarság ügye iránti elkötelezettség. Mindig a közösségét, a nemzetét szolgálta, ezért vállalt közéleti, politikai szerepet" – szögezte le a honvédelmi miniszter. „A másik az a szerénység, emberség, amivel odafigyelt a közösség ügyeire. E vonatkozásában is a magyar politika ritka alakjai közé tartozott, ma is példát vehetünk róla" – tette hozzá.

1596006029

Simicskó István kiemelte: csupán kevés ember rendelkezik – Márai szavaival – a szív és a jellem műveltségével, Für Lajos azonban közéjük tartozott. Honvédelmi miniszterként mindvégig emberséges volt a katonákkal, és ismerte a legfontosabb parancsot: mindent adj oda a hazádnak, mindent tegyél meg a nemzetedért. Mint a miniszter fogalmazott, életútja alapján méltán ismerjük el őt a nagy elődök sorában.

1596006029

Dr. Bajkai István alpolgármester Für Lajos küzdelmes életéről beszélt, Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet főigazgatója, az MDF egyik egykori alapítója pedig egyebek mellett megemlékezett történészi munkásságáról is. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke személyes emlékek keretében idézte fel a ’80-as évek végének sorsfordító eseményeit. A megemlékezéseket követően a jelenlévők megkoszorúzták az emléktáblát.

1596006029

Fotó: Tóth László