Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sorozást mutatták be a gyakorlatban

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2016. november 1. 12:03

A Feltöltés 2016 elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlat szakmai bemutató napját rendezték meg az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) debreceni központjában október 26-án.

1596022508

„Csaknem tizenkét éve, hogy a békeidejű hadkötelezettséget felfüggesztették, ennek ellenére nekünk mindig felkészültnek kell lennünk a sorozásra, mert különleges jogrendi időszakban vagy rendkívüli állapot bevezetésekor a Magyar Honvédségnek készen kell állnia a 18. és 40 év közötti magyar állampolgárok, azaz a hadkötelesek behívására, a professzionális haderő hadkiegészítésére, annak fenntartására és az esetleges veszteségek pótlására, amely igen komoly és összetett feladat. Az Alaptörvény ugyanis meghatározza, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére" – mondta a rendezvényen Vanyur Tibor ezredes, az MH KIKNYP parancsnoka.

1596022508

A parancsnoki tájékoztató után Nagy Zoltán alezredes, a debreceni központ parancsnoka a hadkötelezettség bevezetéséhez kapcsolódó feladataikat mutatta be a megjelenteknek, akik ezután a sorozás folyamatát és a sorozó bizottságok tevékenységét tekintették meg az egyes munkaállomásokon.

A kétnapos szimulációs gyakorlat kiemelt feladata volt még a katonai szervezethez újonnan beosztásba helyezett szakállomány ismereteinek bővítése, valamint a tapasztalt kollégák képességeinek fenntartására. 

1596022509

Az idei gyakorlat második napján a valóságnak megfelelő körülmények között szerezhettek jártasságot a katonák: különböző állomáspontokon mutatták be a résztvevőknek a sorozás működését, egyes mozzanatait, valamint a sorozó központok és a sorozó bizottságok szerepét. A katonai igazgatási feladatokat ezen a gyakorlaton is a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet szakorvosai és egészségügyi személyzete, valamint a Debreceni Járási Hivatal munkatársai segítették. A potenciális hadköteleseket a Diószegi Sámuel Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola önkéntesen jelentkező, mintegy tizenöt, 18. életévét betöltő diákja alkotta, segítve a katonák munkáját.

1596022509

Fotó: Várkonyi Zsolt zászlós