Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyedszer emeltek vádat háborús bűnök miatt egy koszovói politikus ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. november 1. 15:03

Háborús bűnök miatt vádat emelt a pristinai különleges ügyészség október 28-án, pénteken Fatmir Limaj egykori közlekedési miniszter ellen, így ez már a politikus negyedik pere lesz az utóbbi tíz évben.

A Zeri című pristinai napilap pénteki beszámolójában azt írta, hogy a vádirat szerint Fatmir Limaj az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) helyi parancsnokaként az 1998-1999-es koszovói-szerb konfliktus idején nem akadályozta meg, hogy 1998 novemberében az UCK meggyilkoljon két albán civilt, majd az elkövetőket sem büntette meg. Az UCK állítólag azért ölte meg a két férfit, mert árulást követtek el azzal, hogy az UCK ellen harcoltak. Az egyik meggyilkolt férfi családja néhány éve azt mondta: azért ölték meg a férfit, mert az helyi iszlám vezetőt, imámot védett.
Fatmir Limaj legutóbb 2013-ban távozott szabadon a bíróságról, amikor az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága felmentette a háborús bűnök elkövetésének vádja alól.

Hasim Thaci koszovói elnök egykori szövetségesét, és pártjának, a Koszovói Demokrata Pártnak a tagját akkor azzal vádolták, hogy a háborúban több szerbet is megkínzott és meggyilkolt az UCK fogolytáborában.
2010-ben egy alacsonyabb szintű EULEX-bíróság is felmentette Pristinában, miután összeomlott a vád a per védett tanújának, Agim Zogajnak a halála után.

Fatmir Limaj ellen először a hágai Nemzetközi Törvényszék emelt vádat háborús bűnök miatt, de a férfinak sikerült tisztáznia magát, és 2005-ben felmentették a vádak alól.
Az 1998-1999-as szerb-koszovói konfliktusban több mint tízezer ember vesztette életét, zömmel albán nemzetiségűek, de szerbek, romák és mások is voltak a halálos áldozatok között. A háborúnak a NATO légicsapásai vetettek véget 1999-ben, kilenc évvel később, 2008-ban Koszovó egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét Szerbiától.