Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Stratégiai Légiszállítási Képesség támogatja a Saber Junction 2016 gyakorlat műveleteit

Szöveg: honvedelem.hu / sacprogram.org |  2016. április 13. 9:19

A Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW), a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) program műveleti egysége április 11-13. között két Boeing C–17 Globemaster III repülőgéppel támogatja a Saber Junction 2016 gyakorlatot. A gyakorlaton 16 szövetséges és partnernemzet – köztük hét SAC-tagország – csaknem 5000 katonával vesz részt.

https://www.sacprogram.org/en/Pages/Strategic-Airlift-Capability-to-Support-Exercise-Saber-Junction-2016.aspx
1596011747

2015. március 24-én, a Saber Junction 2015 gyakorlat során a SAC-program egyik C–17-ese támogatta az Egyesült Államok európai hadereje ejtőernyős ugrását a romániai Smârdan gyakorlótéren Fotó: U.S. Army Europe

A március 31-től április 24-ig tartó Saber Junction 2016 gyakorlaton számos levegő-föld műveleti napra kerül sor a németországi Hohenfels katonai gyakorlótéren. Az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erői (USAREUR) által vezetett, évente megrendezett gyakorlat célja a részt vevő szövetséges és partnernemzetek közti interoperabilitás fejlesztése. Ezenkívül a gyakorlat középpontjában áll az amerikai szárazföldi erők 173. ejtőernyősdandárja harckészültségének értékelése és vizsgáztatása is egyesített szárazföldi műveletek végrehajtása keretében, egy összhaderőnemi és többnemzeti környezetben.

Az Egyesült Államok, mint SAC-tagnemzet kérésére a Nehéz Légiszállító Ezred három Boeing C-17 Globemaster III repülőgépe közül kettővel támogatja a Saber Junction 2016 gyakorlatot. Az olaszországi Vicenzában telepüő 173. ejtőernyősdandár partnerként rendszeresen részt vesz a 12 nemzetet tömörítő HAW kiképzési eseményein. A Saber Junction 2016 gyakorlaton azonban ezenfelül még további hat SAC-tagnemzet – Bulgária, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovénia – alakulatai is részt vesznek. Április 11–13. között a SAC két C–17-ese az olaszországi Aviano légibázisról hajt végre feladatokat. Ebben az időkeretben a repülőgépek több légi teherdobást végeznek, és támogatják egy több zászlóalj bevonásával rendezett, többnemzeti ejtőernyős ugrás végrehajtását Hohenfels térségében.

A Saber Junction 2016 gyakorlat weboldala (U.S. Army Europe):

http://www.eur.army.mil/SaberJunction/

Az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erői 7. hadserege összhaderőnemi többbnemzeti kiképző parancsnokságának híre:

Saber Junction 16 to test readiness of airborne brigade (A Saber Junction 2016 gyakorlat teszteli az ejtőerdősdandár készenlétét)

http://www.army.mil/article/163140/

A Saber Junction 2016 gyakorlat DVIDS-en:

https://www.dvidshub.net/feature/SaberJunction16

A 7. hadsereg összhaderőnemi többnemzeti kiképző parancsnokságának fotói a Saber Junction 2016 gyakorlatról a Flickr-en:
https://www.flickr.com/photos/7armyjmtc/sets/72157664465881493

* * *



A Stratégiai Légiszállítási Képességről


A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) többnemzeti program, amely12 partnernemzetének biztosítja a hozzáférést a katonai légiszállítási képességhez, három Boeing C–17 Globemaster III nagy hatótávolságú szállító repülőgép tulajdonlása és működtetése révén.

A SAC-program a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtéren települ.

A SAC tagnemzetei a NATO-tagsággal rendelkező Magyarország (a program befogadó nemzete), Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, továbbá a NATO Partnerség a Békéért (Partnership for Peace, PfP) programjában részt vevő két nemzet, Finnország és Svédország. Minden részt vevő nemzet számára rendelkezésre áll a C–17-esek repülési óráinak egy része, hogy szolgálják saját nemzetük védelmét, teljesítsék NATO-, EU-, illetve ENSZ-felajánlásaikat és humanitárius segítséget nyújthassanak.

A SAC szervezetébe egyrészt a műveleti egység, azaz a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) tartozik, másrészt a NATO Légiszállítást Kezelő (NATO Airlift Management, NAM) Programiroda – a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) szerves része –, amely a SAC program C–17-esei fegyverrendszerének beszerzéséért és fenntartásáért felelős hatóság.

A SAC-programmal szerződött Boeing cég a külföldi katonai értékesítési (Foreign Military Sales, FMS) megállapodás alapján nyújt műszaki támogatást a C–17-es repülőgépekhez.

Fordította: Eszes Boldizsár