Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A számítógép atyjára emlékeztek

Szöveg: Regős Teréz |  2016. február 10. 9:16

A Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség, valamint az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár szervezésében, Neumann János halálának 59. évfordulóján – február 8-án – rendeztek Magyar Honvédség szintű központi ünnepséget az informatikai szolgálat napja alkalmából Budapesten.

1596008463

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelét Hamar Sándor százados, a helyőrségdandár Híradó és Informatikai Rendszerfőközpontjának rendszermérnöke olvasta fel.  „Neumann János sokszínű, tudományos tevékenysége elősegítette a 20. század technikai fejlődését. Világszerte Neumann-elven működik minden infokommunikációs eszköz. Az infokommunikációs hálózatok és az általuk biztosított szolgáltatások fontos szerepet töltenek be a korszerű hadviselésben. Az elektronikus alapokon nyugvó tervezés és a kapcsolódó elektronikus iratkezelés növeli a munkavégzés hatékonyságot"
– hangzott el.

1596008463

Ünnepi beszédében Hamar Dénes főhadnagy, a Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont megbízott alközpontparancsnoka hangsúlyozta: „Különlegesnek tartom Neumann végkövetkeztetését, amelyek közül egy híres állítása 60 évvel ezelőtt is, és valószínűleg 60 év múlva is örök érvényű marad. E szerint »az a technika, amely most van kifejlődőben és uralkodni fog a következő évtizedekben teljes ellentétben van a hagyományos egységekkel. Minden tapasztalat azt mutatja, hogy a kibontakozóban lévő kisebb technikai változások is mélyen átalakítják a viszonyokat.« Neumann tudományos elmélyültsége humorral és szórakoztatni tudással párosult. Képes volt a problémákat világunk egészére kiterjedő módon megközelíteni, elméleti eredményeit stratégiákká-cselekvési rendszerekké átalakítani."

1596008463

A főhadnagy hangsúlyozta: a haderőben lévő informatikai rendszerek modernizációjának célja, hogy így a Magyar Honvédség a kibervédelem szempontjából kiemelt jelentőségű komplex informatikai fejlesztést hajt végre.

1596008463

Az ünnepségen Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke; Mucsi István ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Híradó, Informatikai és Információvédelmi Főnökség főnöke; illetve Baráth Ernő ezredes, a dandár megbízott parancsnoka elismeréseket adott át, megköszönve ezzel a Honvédelmi Misztérium, valamint a Magyar Honvédség informatikai szakállományának munkáját.

1596008464


Fotó: Horniák Dóra