Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szeretet és a hűség a jelszavuk

Szöveg: Horváth Zoltán |  2015. június 6. 16:14

 „A jó katona nem attól jó, hogy gyűlöli az ellenséget, aki előtte van, hanem attól, hogy szereti azokat, akik mögötte vannak. Önök pedig pontosan ilyenek, ha nem is katonák” – mondta ünnepi beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter a Vas megyei Pornóapátiban, ahol több mint száz önkéntes katasztrófavédő tett esküt szombaton.

1595995208

Savaria 2015 – Pinka 2015 címmel egész napos védelmi igazgatási gyakorlatot tartottak Pornóapátiban, amelyen négy Pinka­menti település, Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa és a házigazda Pornóapáti önkéntes katasztrófavédői vettek részt. A program keretében több mint száz újonnan belépő tett ünnepélyes esküt. A frissen avatottakat Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte, aki beszédében a szeretet és a hűség mintaképeinek nevezte az önkénteseket.

„Önök, akik civil munkájuk mellett eltérő életkorral, egészségi állapottal, vagyoni helyzettel és iskolai végzettséggel rendelkeznek, egyek abban, hogy készek önkéntesen, baj esetén a baj és a rászorulók közé állni. A veszély vállalásával is képesek menteni embertársaikat. Ezért pedig mélységes tisztelet jár önöknek", mondta a tárcavezető az avatást követő beszédében.

1595995209

A gyakorlaton a résztvevők több mint tíz különböző védelmi feladatot hajtottak végre. Így például mentettek alpin technikával, tüzet oltottak, védművet magasítottak, nyúlgátat építettek és mobilgátat használtak. „A különleges helyzetek különleges gyakorlatokat és különleges készségeket kívánnak tőlünk, és ezeket a készségeket egy ilyen gyakorlaton tudják az érintett polgári védelmi szervezetek tagjai elsajátítani", fogalmazott Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas megyei védelmi bizottság elnöke.

A program lezárásaként a megjelentek baráti beszélgetés keretében értékelték ki a gyakorlat tapasztalatait. Az egybehangzó vélemények szerint minden résztvevő maximális teljesítményt nyújtott.

1595995209

Fotó: Horváth Csaba