Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szeretet ünnepe: karácsony

Szöveg: Takács Vivien |  2013. december 25. 8:06

Az elmúlt napokban már mindenki izgatottan várta a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepét, a karácsonyt. A szeretet ünnepén összegyűlik a család, és együtt emlékeznek meg Jézus születéséről. Az esemény kialakulását, a HM Katolikus Tábori Püspökség segítségével foglaltuk össze.

A karácsony a „kracsun" szláv szóból ered, jelentése: napforduló. A pogány világban a karácsonyt december 25-én a téli napforduló napján tartották, amikortól a nappalok már egyre hosszabbak. A nyugati kereszténységben az ünnep három részre bomlott: december 25-én Jézus testi születését ünneplik, január 6-án, vízkeresztkor Jézus kinyilvánulását a pogány világ előtt, valamint a következő vasárnap a zsidók előtti kinyilvánulásának, vagyis Jézus megkeresztelkedésének ünnepére emlékeznek.

A IV. században a keresztény egyház már megünnepelte Jézus születését, ám akkoriban az ünnep még január 6-ra esett. Az örmény egyház a mai napig ezen a napon tartja karácsonyt.

1595964908
Megszületett Jézus Krisztus

A vallástudomány pár évszázaddal ezelőtt kiderítette, hogy Krisztus születésének napja nem decemberben volt. A Biblia szerint, amikor Jézus világra jött, Palesztinában a pásztorok legeltettek, ez viszont csak tavasztól őszig terjedő időszakban volt lehetséges. Ma már annyit lehet tudni, hogy Jézus valószínűleg Krisztus előtt 7-6. körül született.

Az angol christmas Jézus Krisztus nevére utal, ezzel szemben a német weihnacht és a holland kertsmisse szent éjt jelent. A francia noel, az olasz natale, a spanyol navidad, a latin natalis szóból fakadnak, melynek jelentése: születés.

A karácsony eredetileg keresztény ünnep, de manapság sok nem-keresztény is megünnepli Jézus születésének napját. A modern és népszerű ünneppel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, a különböző mintázatú üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa-állítás, karácsonyi égők, girlandok, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése.

(Forrás: ktp.hu)

Címkékkarácsony