Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun ötezerrel akarja növelni a Dél-Szudánban lévő ENSZ-erők létszámát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 25. 9:12

Az ENSZ főtitkára ötezerrel növelni akarja a Dél-Szudánban lévő ENSZ-erők létszámát – közölték december 23-án, hétfőn diplomáciai források New Yorkban.

Ban Ki Mun előzőleg kijelentette: garantálni akarja, hogy az ENSZ-misszió (UNMISS) képes legyen ellátni a feladatát, a civil lakosság védelmét, de a számokról nem beszélt.

A világszervezetnek jelenleg 6800 katonája és 700 rendőre van az országban, ahol egy puccskísérlet nyomán összecsapások törtek ki a múlt héten, és már mintegy ezren életüket vesztették.

Eddig 45 ezren menekültek az ENSZ táboraiba az etnikai hátterű gyilkosságok elől. Ban Ki Mun figyelmeztetett, hogy az öldöklésért felelősek nem kerülhetik el a büntetést.

A főtitkár közölte, hogy telefonon beszélt Salva Kiir dél-szudáni elnökkel, és az ellenzék vezetőivel együtt azt kérte tőle, hogy üljenek le tárgyalni a válság megoldásáról.

A szomszédos országoktól – Szudánt is beleértve – azt várja, hogy „legyenek konstruktívak", nehogy további következményeik legyenek a térségben a dél-szudáni fejleményeknek – mondta.