Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (2. rész)

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. december 25. 10:18

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő mesterszakács és az étterem cukrásza Rózsa Mária állította össze a recepteket.

Fokhagymás mascarpónéval töltött füstölt szarvas sonka kenyérpirítóssal vörösboros körtével salátával

1595964909

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3-4 evőkanál mascarpone,
  • pár szál petrezselyem,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 dl fehérbor,
  • 2 evőkanál olívaolaj,
  • 40 dkg füstölt szarvassonka,
  • 1db kígyóuborka gyűrűnek,
  • 1 fej saláta,
  • 30 dkg kenyér,
  • 40 dkg körte,
  • 0,5 l vörösbor,
  • 1 db narancs,
  • szegfűszeg,
  • fahéj,
  • cukor.

Az elkészítés módja:
A petrezselymet finomra vágjuk és a hozzávalókat habverővel habosra keverjük és a vékonyra szeletelt füstölt sonkába tetszés szerint töltjük.
A kenyeret szeletelő géppel vagy késsel vékonyra szeleteljük, formázzuk és sütőbe 80 fokon 15 percet szárítjuk.
A körtét hámozzuk, negyedeljük és magozzuk. A bort elkészítjük forralt bornak és belerakjuk a körtéket párolni. Együtt az egészet hagyjuk kihűlni, tálalás előtt lecsepegtetjük. A forralt bort újra melegítjük és elfogyasztjuk

Fehérkrémes grillázstorta (30 szelet)

1595964909


Hozzávalók:

Piskóta:

  • 6 db tojás,
  • 30 dkg cukor,
  • 1,25 dl tejszín,
  • 1,25 dl olaj,
  • 30 dkg liszt,
  • 1 dkg sütőpor,
  • 1 dkg vaníliás cukor.

Az elkészítés módja:
Tojásokat a cukorral, robotgéppel habosra keverjük. Igen stabil habot kell kapni. Az olajat és a tejszínt óvatosan, kézi habverővel belekeverjük, majd hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. 160-170 Celsius-fokos sütőben, vajazott lisztezett tepsiben készre sütjük. Kihűlés után 3 részre vágjuk.

Grillázs:

  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg dió.

Elkészítés módja:
A cukrot felmelegítjük, míg a szemek elolvadnak, és világos barna színű nem lesz – ez az úgynevezett dobos cukor -, valamint folyékony. Ekkor levesszük a tűzről, és beleforgatjuk a diót, majd kiborítjuk szilikon lapra. Kihűlés után finomra daráljuk.

Krém:

  • 25 dkg mascarpone,
  • 50 dkg tejszín,
  • 3 dkg vaníliás cukor,
  • 5 dkg porcukor.

Elkészítés módja:
Mindent egyben robotgéppel kenhető habbá verünk. Ha a krém felverődött, belekeverjük a grillázst. 3 részre osztjuk és betöltjük a tortát, rétegről rétegre haladva. A legfelső réteg vékonyan a krém lesz.

Karamell szósz:

  • 25 dkg cukor,
  • 25 dkg tejszín,
  • diónyi vaj,
  • 1 csipet só.

Elkészítés módja:
A cukorból dobos cukrot készítünk, majd óvatosan, fokozatosan belefolyatjuk az enyhén felmelegített tejszínt. Kissé összeforraljuk, majd elkeverjük benne a sót és a vajat.

Jó étvágyat kívánunk!