Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól (2. rész)
Szöveg: honvedelem.hu | 2013. december 25. 10:18Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy karácsonyi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének konyhafőnöke, Balázs Gergő mesterszakács és az étterem cukrásza Rózsa Mária állította össze a recepteket.
Hozzávalók 4 személyre:
- 3-4 evőkanál mascarpone,
- pár szál petrezselyem,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 dl fehérbor,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 40 dkg füstölt szarvassonka,
- 1db kígyóuborka gyűrűnek,
- 1 fej saláta,
- 30 dkg kenyér,
- 40 dkg körte,
- 0,5 l vörösbor,
- 1 db narancs,
- szegfűszeg,
- fahéj,
- cukor.
Az elkészítés módja:
A petrezselymet finomra vágjuk és a hozzávalókat habverővel habosra keverjük és a vékonyra szeletelt füstölt sonkába tetszés szerint töltjük.
A kenyeret szeletelő géppel vagy késsel vékonyra szeleteljük, formázzuk és sütőbe 80 fokon 15 percet szárítjuk.
A körtét hámozzuk, negyedeljük és magozzuk. A bort elkészítjük forralt bornak és belerakjuk a körtéket párolni. Együtt az egészet hagyjuk kihűlni, tálalás előtt lecsepegtetjük. A forralt bort újra melegítjük és elfogyasztjuk
Hozzávalók:
Piskóta:
- 6 db tojás,
- 30 dkg cukor,
- 1,25 dl tejszín,
- 1,25 dl olaj,
- 30 dkg liszt,
- 1 dkg sütőpor,
- 1 dkg vaníliás cukor.
Az elkészítés módja:
Tojásokat a cukorral, robotgéppel habosra keverjük. Igen stabil habot kell kapni. Az olajat és a tejszínt óvatosan, kézi habverővel belekeverjük, majd hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. 160-170 Celsius-fokos sütőben, vajazott lisztezett tepsiben készre sütjük. Kihűlés után 3 részre vágjuk.
Grillázs:
- 25 dkg cukor,
- 25 dkg dió.
Elkészítés módja:
A cukrot felmelegítjük, míg a szemek elolvadnak, és világos barna színű nem lesz – ez az úgynevezett dobos cukor -, valamint folyékony. Ekkor levesszük a tűzről, és beleforgatjuk a diót, majd kiborítjuk szilikon lapra. Kihűlés után finomra daráljuk.
Krém:
- 25 dkg mascarpone,
- 50 dkg tejszín,
- 3 dkg vaníliás cukor,
- 5 dkg porcukor.
Elkészítés módja:
Mindent egyben robotgéppel kenhető habbá verünk. Ha a krém felverődött, belekeverjük a grillázst. 3 részre osztjuk és betöltjük a tortát, rétegről rétegre haladva. A legfelső réteg vékonyan a krém lesz.
Karamell szósz:
- 25 dkg cukor,
- 25 dkg tejszín,
- diónyi vaj,
- 1 csipet só.
Elkészítés módja:
A cukorból dobos cukrot készítünk, majd óvatosan, fokozatosan belefolyatjuk az enyhén felmelegített tejszínt. Kissé összeforraljuk, majd elkeverjük benne a sót és a vajat.