Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szikla megmérettetett – és alkalmasnak találtatott

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. május 30. 19:00

A NATO ellenőri csoportjának ajánlása alapján a veszprémi Szikla továbbra is hasznos és megbízható tagja a Szövetségnek, és képes megfelelni a felé támasztott elvárásoknak – hirdette ki a május utolsó hetében, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központban (MH LVIK) és az MH 54. Veszprém Radarezrednél lezajlott, NATO-szintű képesség-ellenőrzés eredményét Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka május 30-án, pénteken.

Rune Grorud alezredes, a tizennyolc országból érkezett ötvenhét fős NATO-ellenőri csoport vezetője az ellenőrzésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: nagyon motivált és jól kiképzett magyar katonákat látott.

1595973006
A sajtótájékoztatón elhangzott: a Szikla szimulációs képessége olyan fejlett, hogy akár komplett légi háborút is tudna szimulálni

„Az általunk végrehajtott elméleti ellenőrzés jó eredményt hozott. Az összes nemzetnek rendelkeznie kellene olyan képességgel, mint amilyen itt van Veszprémben. Véleményem szerint a Szikla majdnem tökéletes helyszín az itt végzett feladatok ellátásához. Az épületek nagyon jól karbantartottak, ami azt jelenti, hogy az ezért felelős állomány szintén jól végzi a munkáját" – fogalmazott a norvég alezredes.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: mind az állampolgárok, mind a politikai vezetés számára nagyon fontos, hogy szakképzett katonák figyeljék éjjel-nappal a légteret.

Szücs József ezredes arról beszélt, hogy a négynapos ellenőrzés alatt mind a hadműveleti részleg, mind pedig az erők védelméért, illetve a logisztikai támogatásért felelős állomány vizsgázott.

1595973006
A közelmúltban lezajlott, nemzeti szintű ellenőrzést német szakemberek is segítették

„A NATO-ellenőrök felmérték az általános katonaszakmai ismereteket. Ennek keretében katonáink elméleti teszteket írtak és gyakorlati vizsgákon is részt vettek. Valós repüléseket irányítottak, és egy harmincórás szimuláción is túl vannak. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk a létesítményt megvédeni és a benne esetlegesen keletkező technikai és egészségügyi problémákat is elhárítani. Összefoglalva: a Szikla megmérettetett és alkalmasnak találtatott" – közölte a parancsnok.

A honvedelem.hu kérdésére válaszolva Szücs József ezredes kiemelte: a gyakorlat ideje alatt a kecskeméti Kiképző és Tartalék Irányító Központ bevonásával is folyamatosan biztosították Magyarország légterének szuverenitását.

1595973007
 A NATO-ellenőrök az esetlegesen keletkezett tűz oltásának szakszerűségét is vizsgálták

Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka úgy fogalmazott: az elmúlt években a két veszprémi alakulat együtt dolgozott a most ellenőrzött katonai szakterületeken, és a felkészülést is együtt hajtották végre.

„Az eredmények azt mutatják, hogy képesek vagyunk megfelelni a felénk támasztott követelményeknek. Az ezredünk részéről azt ellenőrizték, hogy képesek vagyunk-e a légi vezetési és irányítási rendszer infrastrukturális és híradó informatikai hátterét biztosítani. Megnézték azt is, hogy képesek vagyunk-e megvédeni a Sziklában dolgozó állományt és szavatolni tudjuk-e az információbiztonságot. Az ellenőrzés alatt semmilyen olyan incidens nem történhetett, amely veszélyeztette a valós tevékenységet" – szögezte le az ezredes.

1595973007
Ebben az elképzelt szituációban a katona járőrözés közben mozgást érzékelt a közeli bozótosból. Kérdés: hogyan reagál minderre…? 

A négynapos ellenőrzés ideje alatt végrehajtott valós repüléseken nemcsak a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei, hanem cseh és szlovén repülőeszközök, illetve egy AWACS-repülőgép is részt vett.

A NATO-ban a légierőt érintő első harcászati ellenőrzést ötvennégy évvel ezelőtt hajtották végre. A következőre Veszprémben – több tényezőtől függően – valamikor öt éven belül kerül majd sor.

Fotók: a szerző felvételei