Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szomáliai misszióban való részvétel meghosszabbításáról tárgyalt az Országgyűlés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 21. 14:22

Az Európai Unió szomáliai katonai kiképző missziójának meghosszabbításához kapcsolódóan a további magyar részvételről tárgyalt március 21-én, kedden az Országgyűlés.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes ismertette azt a beszámolót, amely Magyarország hozzájárulásának meghosszabbításáról szól az unió szomáliai katonai kiképzéséhez.
Mint mondta, a honvédség 2010 óta folyamatosan részt vesz a műveletben, azóta újabb és újabb mandátumot kapott erre. Az Európai Unió Tanácsa utoljára tavaly decemberben hosszabbította meg a missziót két évvel. A kormány fenn kívánja tartani a részvételt az új mandátum időtartamáig, mert bár Szomáliában javult a helyzet, az továbbra sem megnyugtató – tette hozzá.
Ismertetése szerint a műveletben négy magyar katona vett részt, az újabb hozzájárulásnál pedig legfeljebb tíz fő részvételére adna lehetőséget az előterjesztés.

Vas Imre (Fidesz) hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitika alapvető eszköze a nemzetközi missziókban való részvétel, amely erősíti pozícióinkat mind az unióban, mind a NATO-ban.

Mesterházy Attila (MSZP) is sikeresnek nevezte a missziót, és mint mondta, az abban való részvételről kormányokon átnyúló egyetértés van.

Firtl Mátyás (KDNP) alapvető fontosságúnak nevezte a válságok megelőzését és az azokkal szembeni fellépést, ahogy Magyarország részvételét is ezen műveletekben. Mint mondta, a misszió nemcsak Szomáliát, hanem az annak környezetében lévő országokat is segíti.

Kulcsár Gergely (Jobbik) a különösen kockázatos külföldi részvételről szólva kijelentette: kíváncsiak arra, milyen hatékonysággal dolgoztak a katonák. Mivel erről nem szól a beszámoló, frakciója tartózkodni fog a szavazáskor – közölte.

Demeter Márta (független) szerint is szükség van a misszió folytatására és a magyar szerepvállalásra is. Hangsúlyozta azonban, hogy biztosítani kell a körülményeket ahhoz, hogy a honvédség megfelelően láthassa el feladatát.

Turi-Kovács Béla (Fidesz) szerint Magyarország számára előnyös a részvétel, mert a határainkat is védi az, ha magyar katona szerepet vállal egy ilyen misszióban, ezért a lehető legszélesebb támogatást kell a mögé állítani.

Az ülésen elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta, majd Vargha Tamás zárszavában azt mondta: honvédjeink valóban kiválóan teljesítenek nemcsak itthon, de a missziókban is, Magyarország pedig számos fejlesztést végzett a honvédséget érintően.